Mainos

Portugalin tukiluonnos valmistui - hintana verojen kiristykset

Portugalin tukiluoton ehdoista on saatu sopu. Portugali on sopinut Euroopan unionin ja Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n kanssa 78 miljardin euron lainoista. Se tarkoittaa, että huhut lainapaketin kasvusta jopa yli 100 miljardiin euroon eivät pitäneet paikkaansa.

Toimitusministeriötä johtava entinen pääministeri Jose Socrates pitää kolmivuotisen sopimuksen ehtoja maltillisempina kuin mitä Kreikka ja Irlanti ovat omalta osaltaan sopineet.

Yksi lievennys koskee budjettialijäämää. Tänä vuonna tavoitteena on, että budjetin alijäämä painetaan 5,9 prosenttiin bruttokansantuotteesta, kun aiemmissa kaavailuissa tasoksi oli määritelty kireämpi 4,6 prosenttia. Nytkin tavoite on ankara, sillä viime vuonna Portugalin alijäämä oli 9,1 prosenttia. Ensi vuonna tavoite on 4,5 ja vuonna 2013 tasan kolme prosenttia.

Uutistoimisto Reutersin mukaan laina edellyttää kuitenkin tiukkaa taloudenpitoa. Se tarkoittaa verojen, kuten auto- ja omaisuusverojen kiristystä sekä leikkauksia terveydenhoidossa, koulutuksessa ja asumisessa.

Portugalin tukiluotoista 12 miljardia euroa osoitetaan pankkien vakavaraisuuden vahvistamiseen, kertoi lainaneuvotteluihin osallistunut lähde keskiviikkona.

Pankkien on vahvistettava asteittain omaa pääomaansa. Pankkien on hoidettava pääoman nosto itse. Valtio on valmis tukemaan pankkeja osakeomistusta vastaan, ellei tavoitteen saavuttaminen muuten onnistu.

Lainasopimus edellyttää Portugalilta myös valtion omaisuuden yksityistämistä. Tavoitteena on kerätä yksityistämisellä 5,3 miljardin euron tuotot vuoteen 2013 mennessä.

Portugalin tukiluoton ehdoista sopiminen on helpottanut hieman Portugalin asemaa lainamarkkinoilla. Eilen Portugalin 10-vuotisen lainan korko nousi euroajan ennätykseen 10,32 prosenttiin. Tänään korko on laskenut noin 10 prosenttiin.

(STT-MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.