Portugalin ongelma on heikko kilpailukyky

Portugalissa pelätään rajuja leikkauksia viimeviikkoisen EU:n talousavun pyytämisen jälkeen.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tutkimusjohtaja Markku Kotilainen kertoo MTV3:n Huomenta Suomi -ohjelmassa, että niin Portugalin kuin muidenkin EU:n kriisimaiden ongelmana on ollut heikko kilpailukyky.

—Se johtuu kustannustasosta ja siitä, että näillä mailla ei ole ollut riittävästi innovatiivisuutta. Ei ole luotu riittävästi uusia tuotteita, eikä olla pystytty vastaamaan halvemman työvoiman maiden haasteeseen. Tämä on hidastanut kasvua. Julkinen sektori velkaantui, ja sen päälle tuli finanssikriisi.

Kotilainen uskoo, että Portugalin säästökuuri on useiden vuosien prosessi.

—Veroja tullaan varmasti korottamaan. Lisäksi EU tulee vaatimaan puuttumista julkisiin menoihin ja työmarkkinoihin. Myös yksityistämisistä on puhuttu.

"Velkajärjestely ihan viime hädän ratkaisu"

Kotilainen ei sulje pois mahdollisuutta, että veloille tehdään viime hädässä jonkinasteisia järjestelyjä, jos kriisimaat eivät pysty maksamaan lainojaan takaisin korkealla korolla.

—Joko alennetaan korkoja tai pidennetään maksuaikoja. Tai sitten voidaan jopa leikata jonkin verran pääomasta, mutta suunnitelma, jota EU on noudattamassa lähtee siitä, että tämä on vasta ihan viime hädän ratkaisu.

Kotilainen itse pitää hyvänä ratkaisuna sitä, että valtiot luotoittavat Portugalia ja vaativat tiukkoja ehtoja.

—Sillä luodaan toivottavasti luottamusta.

Katso Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tutkimusjohtajan Markku Kotilaisen haastattelu: (Huomenta Suomi 11.4.2011)

Lue myös:

    Uusimmat