Mainos

Portugalin Guterres: Suomi voi painostaa Indonesiaa

Presidentti Martti Ahtisaari ja Portugalin pääministeri Antonio Guterres pohjustivat tänään Lissabonissa tulevaa Cardiffin EU-huippukokousta. Guterres toivoi myös Suomen käyttävän vahvoja kauppasuhteitaan Indonesian painostamiseksi demokratiaan.

Presidentti ja pääministeri keskustelivat muun muassa siitä, millaisia mahdollisuuksia EU:lla on toimia Kosovon kriisin ratkaisemiseksi ja miten unioni voisi osallistua Yhdysvaltojen rinnalla Lähi-idän rauhanponnisteluihin.

Guterres esitteli Ahtisaarelle myös toimia, joihin Portugali on ryhtynyt pelastaakseen kansalaisensa Guinea-Bissaun taistelujen jaloista. Lisäksi neuvotteluissa tuli esiin Indonesian ja Itä-Timorin tilanne, joka on Portugalissa keskeinen ulkopoliittinen kysymys. Portugal pitää Indonesian miehittämää Itä-Timoria yhä omana osanaan.

Ahtisaaren mukaan keskustelussa oltiin yksimielisiä siitä, että niin yksittäisten valtioiden kuin EU:nkin on pyrittävä auttamaan demokratian iskostamisessa Indonesiaan. Tavoitteina on, että maan uusi hallitus sallisi poliittisen toiminnan, vapauttaisi poliittiset vangit ja ryhtyisi neuvottelemaan Itä-Timorin kiistasta YK:n välityksellä.

Kauppasuhteilla lisää painetta

Guterres puolestaan vakuutti toimittajille tapaamisen jälkeen, ettei hän pidä Suomen vahvoja kauppasuhteita Indonesiaan ongelmana, vaan toivoo Suomen käyttävän suhteitaan Indonesian painostamiseen. Guterresin mukaan Indonesian hallituksenvaihdoksen synnyttämä tilanne on oikea aika lisätä painetta ihmisoikeuskysymysten ja Itä-Timorin kiistan ratkaisemiseksi.

Kiista on rikkonut Portugalin ja Indonesian suhteet, eikä Indonesian kansalaisia päästetä lainkaan Portugaliin. Vaikka Portugali on liittynyt Schengenin sopimukseen, indonesialaiset eivät voi matkustaa Portugaliin edes muiden Schengen-maiden kautta. Ahtisaari luonnehti kuitenkin Portugalin ja Suomen näkemyseroja Indonesian suhteen nyanssieroiksi.

Suomalaisyritysten suurinvestoinnit Indonesiaan ovat hyvin esimerkiksi portugalilaisten toimittajien tiedossa, vaikka muut Suomen uutiset ovatkin heille vieraita. Myös Lissabonin maailmannäyttelyn Suomen-paviljongissa on saatu vastailla aihetta koskeviin kysymyksiin Venäjä esillä lounaalla Guterresin kanssa neuvoteltuaan presidentti Ahtisaari lounasti yhdessä Portugalin presidentin Jorge Sampaion kanssa. Indonesian tilannetta puitiin myös presidenttien keskustelussa. Lisäksi pohdiskeltiin muun muassa sitä, miten Venäjän ja Ukrainan yhteiskunnallisia uudistuksia voitaisiin tehokkaimmin tukea.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.