Mainos

Portugalin entinen presidentti Spinola kuollut

Portugalin entinen presidentti Antonio Spinola kuoli tänään 86 vuoden ikäisenä. Hän oli viisi kuukautta maansa presidenttinä sotilaiden kaapattua vallan maassa 1974.

Spinola saavutti suuren maineen Portugalin siirtomaasodissa Afrikassa kohoten kenraalin arvoon. Nuoret upseerit nostivat hänet presidentiksi huhtikuun 1974 vallankumouksen jälkeen. Spinola oli itse noussut keskeiseksi hahmoksi vanhan autoritaarisen vallan kumoamisessa helmikuussa 1974 ilmestyneellä kirjallaan Portugalin tulevaisuus. Kenraali katsoi kirjassa, että Portugalin siirtomaaongelmat täytyi ratkaista poliittisesti eikä sotilaallisesti. Spinolan näkemykset saivat laajaa vastakaikua armeijan, etenkin nuorten upseerien keskuudessa.

Spinolalla ei silti ollut merkittävää osaa nuorten upseerien "neilikkavallankumouksessa". Nuoret upseerit olivat aristokraattisen, monokkelia käyttävän Spinolan mielestä kuitenkin liian vasemmistolaisia, ja hän erosi jo viiden kuukauden kuluttua sen jälkeen kun hänet oli nimitetty presidentiksi.

Spinola pakeni Brasiliaan, kun häntä syytettiin osallisuudesta epäonnistuneeseen oikeiston vallankaappausyritykseen maaliskuussa 1975. Spinola palasi Portugaliin jo runsaan vuoden kuluttua ja sai marsalkan arvon ja valtioneuvoksen tittelin.
(STT-Reuter-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.