Mainos

Portugalin aborttilaki etenee sittenkin?

Portugalin pääministeri Jose Socrates aikoo laillistaa abortin parlamenttikäsittelyn kautta. Enemmistö äänestäjistä kannatti lainmuutosta eilisessä kansanäänestyksessä. Tulos ei ollut kuitenkaan sitova, koska alle puolet äänioikeutetuista kävi uurnilla.

Alhainen äänestysprosentti vesitti eilen Portugalin kansanäänestyksen aborttilain höllentämisestä. Vain 43,6 prosenttia äänioikeutetuista vaivautui uurnille.

Äänestäneistä 59,3 prosenttia tuki aborttilain lieventämistä kun taas 40,7 prosenttia halusi pitää lain ennallaan, kertoo Portugalin oikeusministeriö. Tulos ei ole kuitenkaan ole sitova, sillä lainvoimaisuuteen olisi vaadittu vähintään 50 prosentin äänestysinto.

Illalla, kun äänestyksen epäonnistuminen kävi ilmeiseksi, sosialistipääministeri Jose Socrates ilmoitti jatkavansa lainmuutoksen ajamista parlamentissa. Hän piti äänestystulosta voittona huolimatta alhaisesta äänestysprosentista.

Myös vuonna 1998 aiheesta järjestetyn kansanäänestyksen tulos mitätöitiin alhaisen äänestysvilkkauden vuoksi. Tuolloin abortinvastustajat olisivat voittaneet hienoisella enemmistöllä. Tällä kertaa mielipidemittaukset povasivat lainmuutoksen kannattajien voittoa.

Yksi Euroopan tiukimmista laeista

Hallituksen esityksen mukaan abortti sallittaisiin kymmenen ensimmäisen raskausviikon aikana ilman erityistä syytä. Tällä hetkellä Portugalin aborttilaki on yksi Euroopan tiukimmista. Raskaudenkeskeytys on mahdollinen vain, jos raskaus on raiskauksen tulosta, sikiö on vakavasti vammainen tai äidin henki vaarassa.

Pääministeri Socrates kehotti äänestäjiä tukemaan lainmuutosta, jotta laittomien aborttien "kansallisesta häpeästä" päästäisiin eroon. Lainmuutosta kannattavien ryhmien mukaan noin 10 000 naista joutuu joka vuosi Portugalissa sairaalaan ja useita kuolee puoskarien tekemien sala-aborttien vuoksi.

Abortin valinnut nainen voidaan nykylain mukaan tuomita kolmeksi vuodeksi vankilaan. Abortin tekijää voi odottaa jopa kahdeksan vuoden tuomio. Muista EU-maista vain Irlanti, Malta ja Puola suhtautuvat raskaudenkeskeytykseen yhtä kielteisesti.

Kyllä-puolen kampanja vetosi etenkin kaupunkilaisnuoriin, jotka toivovat kirkon jo höllentävän otettaan kansalaisten elämästä. Pääministeri Socratesin mukaan äänestystulos määrittää, jääkö Portugali kaikkein konservatiivisempien maiden ryhmään vai liittyykö se vihdoin modernien teollisuusmaiden riveihin.

Kysymys myös kirkon vallasta

Syvän katolisessa Portugalissa abortti on ennen kaikkea uskonnollinen kysymys. Fatiman pyhätössä, jossa katoliset uskovat neitsyt Marian ilmestyneen paimenlapsille vuonna 1917, abortinvastustajat rukoilivat ei-äänten voiton puolesta.

- Elämä alkaa jo ennen kastetta, ja sitä pitää arvostaa lahjana Jumalalta, lissabonilainen pappi Lourenco Sebastiao Dias julisti saarnassaan äänestyspäivänä. Myös moni muu pappi vetosi eilen seurakuntalaisiinsa, jotta nämä kävisivät antamassa äänensä aborttia vastaan.

Mielipidemittaukset kertovat kuitenkin, että aborttikannat ovat muuttuneet sallivammiksi myös kirkossa käyvien portugalilaisten joukossa. Kirkkoon matkalla ollut Laurinda Duarte oli jo ehtinyt käydä äänestämässä lain liberalisoinnin puolesta.

- Abortteja tehdään joka tapauksessa, joten miksi en äänestäisi sen puolesta, että ne tehtäisiin säädyllisissä oloissa, Duarte kysyi.

-Minä olen katolilainen, mutta se ei tarkoita, etten olisi vapaa äänestämään oman tahtoni mukaan.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.