Mainos

Portugalilaisten arki kurjistuu tuntuvasti matokuurin myötä

Portugalin hallituksen ja sen ulkomaisten auttajien sopima apupaketti ankeuttaa tuntuvasti tavallisten portugalilaisten elämää. Verotus nousee ja samaan aikaan eläkkeitä, työttömyyskorvauksia sekä julkisia koulutus- ja terveydenhoitomenoja leikataan.

Virkaatekevä pääministeri Jose Socrates ilmoitti myöhään eilisiltana hallituksen päässeen sopuun 78 miljardin euron apupaketista EU:n, Euroopan keskuspankin ja Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n edustajien kanssa.

Tänään EU:n, EKP:n ja IMF:n neuvottelijat keskustelivat apupaketista Portugalin oikeistolaisten oppositiopuolueiden kanssa. Myös niiden halutaan hyväksyvän paketin, jotta se voidaan toteuttaa maassa kesäkuun alussa pidettävien vaalien tuloksesta huolimatta.

Mielipidekyselyissä ykkössijalla oleva sosiaalidemokraattinen puolue - joka nimestään huolimatta on keskustaoikeistolainen - on aiemmin ilmoittanut, ettei se asetu vastustamaan tukipakettia.

Kolmivuotinen avustusohjelma asettaa Portugalin talouden tylylle matokuurille, sillä maan pitää pudottaa vuoteen 2013 mennessä budjettivajeensa EU:n taloussääntöjen hyväksymään kolmeen prosenttiin bruttokansantuotteesta. Viime vuonna budjettivaje oli 9,1 prosenttia.

Tänä vuonna vaje pitää saada painettua 5,9 prosenttiin.

Lentoyhtiö myyntiin?

Portugalin valtion pitää myös myydä lähivuosina omaisuuttaan reilun viiden miljardin euron arvosta, mikä saattaa merkitä kansallisen lentoyhtiön TAP:n ja sähköverkkoyhtiön joutumista myyntiin.

Lainapaketin korko on määrä lyödä lukkoon euromaiden valtiovarainministerien kokouksessa puolentoista viikon päästä samalla kun euromaat antavat hyväksyntänsä sopimukselle. Myös Suomen kannan pakettiin on oltava tuolloin selvillä.

Suomen mahdollista osuutta paketista oli tänään vaikea arvioida, sillä lainasumman jakautumista euromaiden ja IMF:n kesken ei vielä kerrottu. Viime vuoden lopulla hyväksytystä Irlannin 85 miljardin euron avustuspaketista Suomen osuus oli 740 miljoonaa euroa, joten lukema liikkuisi nyt todennäköisesti jotakuinkin samassa suuruusluokassa.

Suomen sosiaalidemokraatit ovat vaatineet, että myös pankit ja sijoittajat kantavat vastuunsa Portugalin avustamisesta. Paketista kerrottujen tietojen perusteella SDP:n vaatimusta ei ole Lissabonin neuvotteluissa juuri huomioitu.

(MTV3 - STT - Reuters - AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.