Mainos

Portugaliin kansallinen katastrofitila metsäpalojen takia

Portugalin hallitus on julistanut kansallisen katastrofitilan. Maata riivaamat metsäpalot ovat surmanneet jo yhdeksän ihmistä, kymmenkunta on loukkaantunut ja 15 000 hehtaaria metsää ja pensasmaastoa on tuhoutunut.

Metsäpalojen riivaaman Portugalin hallitus on julistanut kansallisen katastrofitilan. Hallitus päätti katastrofitilasta hätäkokouksessa, ja asiasta kertoi pääministeri Jose Manuel Durao Barroso.

Kansallinen katastrofitila mahdollistaa Portugalille EU:n tuen, jonka turvin maa pystyy korvaamaan metsä- ja maastopalojen aiheuttamia vahinkoja.

Jo yli viikon ajan Portugalia koetelleissa metsäpaloissa on tähän mennessä saanut surmansa yhdeksän ihmistä ja kymmenkunta on loukkaantunut. Liekit ovat polttaneet maan tasalle yli 15 000 hehtaaria metsää ja pensasmaastoa. Kymmeniä koteja, tehtaita, maanteitä ja rautateitä on jäänyt tulen alle erityisesti Portugalin keskiosassa Castelo Brancon alueella.

Eilisiltaan mennessä palot olivat levinneet maan 18 maakunnasta 15:een. Pääministeri Jose Manuel Durao Barroso torjui portugalilaisten viime päivinä hallitukseen kohdistaman arvostelun, jonka mukaan se ei ole tehnyt riittävästi metsäpalojen sammuttamiseksi. - Meillä on enemmän miehiä ja palontorjuntakalustoa maastossa kuin yhdessäkään aikaisemmassa palossa, Barroso totesi tiedotusvälineille.

Muun muassa Italiasta, Espanjasta ja Marokosta on lähetetty lentokoneita sammuttamaan paloja. Lisäksi tulen leviämistä vastaan taistelee lähes 3 000 palomiestä ja 400 sotilasta.

Suuri osa Euroopasta on kärsinyt alhaisista sademääristä ja kärventävistä helteistä viime viikkojen aikana. Espanjassa ainakin seitsemän ihmistä on saanut surmansa metsäpaloissa, ja viikonloppuna lähes 2 000 ihmistä evakuoitiin kodeistaan uhkaavien liekkien tieltä Extremaduran alueella Portugalin rajan tuntumassa.

Lämpöaalto koettelee Euroopan lisäksi myös Pohjois-Amerikkaa. Kanadassa lähes 11 000 ihmistä evakuoitiin maanantaina kodeistaan Brittiläisessä Columbiassa ja Albertassa jo liki 40 000 hehtaaria metsää polttaneiden palojen alta.

(MTV3-STT-Reuters-DPA-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.