Mainos

Portugali yrittää pyristellä irti velkapaineista

Portugali vakuutteli tänään kansainvälisille rahoitusmarkkinoille, ettei sen tarvitse tukeutua EU:n ja Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n tukeen talousongelmistaan selviämiseksi.

Portugalin ajautuminen EU:n tukiasiakkaaksi alkoi kuitenkin näyttää entistä todennäköisemmältä, sillä maan keskuspankki arvioi, että bruttokansantuote supistuu tänä vuonna 1,3 prosenttia, kun aiemmin sen oli arvioitu pysyvän ennallaan.

Toisaalta pääministeri Jose Socrates arvioi, että maan viime vuoden budjettivaje jää pienemmäksi kuin aiemmin arvioitu 7,3 prosenttia bruttokansantuotteesta.

- Kaikki huhut IMF:stä ja ulkopuolisesta avusta ovat spekulaatioita, joista ei ole mitään apua ja jotka vain huonontavat maamme asemaa ja markkinaolosuhteita, Socrates sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Valtiovarainministeri Fernando Teixeira dos Santos puolestaan sanoi, että Portugali tulee tekemään kaikkensa, jotta se välttäisi ulkomaiseen apuun turvautumisen.

Portugalin kohtalosta saadaan lisätietoa huomenna, sillä tuolloin maa laskee liikkeelle uusia joukkovelkakirjalainoja 0,75-1,25 miljardin euron edestä. Liikkeellelaskua varjostaa se, että maan kymmenvuotinen lainakorko on keikkunut viime päivinä huippukorkeissa lukemissa yli seitsemässä prosentissa.

Lisävalaistusta Portugalin tilanteeseen saadaan huomenna myös Brysselistä, sillä tuolloin EU-komissio julkistaa unionimaiden taloustilannetta ruotivan kasvuselvityksensä.

Tukisumma hämärän peitossa

Ekonomistipiireissä Portugalin päätymistä EU:n ja IMF:n tukiasiakkaaksi pidetään jo erittäin todennäköisenä, ja maan hallituksen arvioidaan vain viivyttelevän väistämättömän päätöksen tekemistä.

Portugalin mahdollisesti tarvitsema tukisumma on edelleen hämärän peitossa, mutta bruttokansantuotteen perusteella arvioiden se saattaisi olla suunnilleen samaa luokkaa kuin Irlannille marraskuun lopussa myönnetty 85 miljardin euron paketti.

Vaikka Portugalissa on yli kaksi kertaa enemmän asukkaita kuin Irlannissa, on sen bruttokansantuote vain hieman Irlantia suurempi.

Portugalin tuentarvetta saattaa pudottaa se, että maalla ei ole Irlantiin verrattavaa massiivista pankkikriisiä.

Suomi takaa Irlannin luottoja 740 miljoonalla eurolla, mutta mahdollisten Portugalin-takausten suuruutta on vielä vaikea arvioida, kun tukipaketin yksityiskohdista ei ole tietoa.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.