Mainos

Portugali uhkaa estää Agenda-sovun

Portugali sanoi eilen olevansa valmis estämään sopimuksen syntymisen EU:n rakenne- ja rahoitusuudistuksesta, elleivät rikkaat EU-maat ole valmiita myönnytyksiin. Uudistuksesta on tarkoitus päättää Berliinin huippukokouksessa ensi viikolla.

-Jos kokonaispaketti on Portugalin kannalta alle odotuksiamme, emme voi hyväksyä sitä, sanoi Portugalin neuvotteluryhmän avainjäseniin kuuluva kansliapäällikkö Francisco Seixas da Costa uutistoimisto Reutersin haastattelussa.

Seixas da Costan mukaan EU:n puheenjohtajamaan Saksan tekemä esitys ei vastaa Portugalin tarpeita. Hän sanoi, että maan sosialistinen hallitus ei Portugalissa tänä vuonna käytävien parlamenttivaalien alla voi hyväksyä mitään esitystä, joka leikkaisi liikaa Portugalin EU:lta saamia tukia.

Seixas da Costa totesi myös, että Portugali on valmis olemaan joustava, mutta että EU:n rahoitusuudistuksia ei voida toteuttaa EU:n köyhimpien maiden kustannuksella. Hänen mukaansa sopimuksen syntymisen todennäköisyys on vähäinen, elleivät Brysselissä kokoontuvat EU:n ulkoministerit kykene nikkaroimaan yksityiskohtia kuntoon tänä viikonloppuna.

Saksa oli vielä eilen optimistinen

Agenda-ratkaisun syntyminen edellyttää kaikkien 15 EU:n jäsenvaltion yksimielistä hyväksyntää. Saksan liittokansleri Gerhard Schröeder oli vielä aiemmin eilen optimistinen sopimuksen syntymisen suhteen. -Euroopan kansalaiset odottavat meidän lähettävän Berliinistä viestin, että EU on kykeneväinen toimimaan, Schröeder sanoi.

Neuvottelut rakennerahastojen kustannuksista ovat edenneet siten, että jokin viikko sitten kiistan alaisena ollut 180-240 miljardin euron haarukka on supistunut puheenjohtajamaan esittämään 190-216 miljardin rajoihin. Berliinissä kiistellään erityisesti siitä, kuinka paljon rahaa jäsenmaat joutuvat seuraavan seitsemän vuoden aikana maksamaan EU:n kassaan. Vastakkain ovat mm. nettomaksajien kuten Saksan, Ruotsin ja Hollannin vetämä ryhmä sekä tukiaan puolustavien maiden kirjava joukko. Leikkauksia pelkäävät myös köyhimmät, koheesiotukea saavat maat kuten Espanja, Portugali, Kreikka ja Irlanti.
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.