Portugali ja Indonesia keskustelevat Itä-Timorista

Itä-Timorin vaikean tilanteen ratkaisu näyttää olevan hitusen lähempänä. Portugali ja Indonesia herättävät New Yorkissa henkiin keskustelut Itä-Timorin pattitilanteesta. YK:n isännöimien keskustelujen toivotaan johtavan varsinaisiin neuvotteluihin, joissa Portugali ja Indonesia voisivat löytää ratkaisun vuodesta 1975 maiden välejä hiertäneeseen tilanteeseen.

YK:n edustajan mukaan sekä entinen siirtomaaisäntä Portugali että nykyinen Itä-Timorin miehittäjä Indonesia "toivovat tosissaan" pystyvänsä ratkaisemaan kriisin. Osapuolet ovat YK:n mukaan valmiita joustamaan omissa kannoissaan.

Indonesian ulkoministeri sanoi, ettei hän odota ihmeitä kaksi päivää kestäviltä keskusteluilta. Ministeri Ali Alatasin ja tämän portugalilaisen virkaveljen, ulkoministeri Jaime Gaman tapaamisen toivotaan kuitenkin lähentävän maiden näkökulmia toisiinsa ja luovan pohjaa varsinaisille käytännön neuvotteluille.

Indonesia miehitti Itä-Timorin sen jälkeen, kun entinen siirtomaaisäntä Portugal oli vetäytynyt maasta. Vuodesta 1975 Itä-Timor on kamppaillut itsenäisyyden puolesta indonesialaisia joukkoja vastaan. YK ei ole tunnustanut Indonesian hallintoa Itä-Timorissa.
(STT-DPA-Reuter)

Lue myös:

    Uusimmat