Mainos

Portugali aloitti EU-puheenjohtajakautensa

Portugali jatkaa edeltäjänsä Saksan tavoin EU:n perussopimusten uudistustyötä. Maa nostaa puheenjohtajakaudellaan voimakkaasti esiin myös unionin ja Afrikan väliset suhteet.

EU:n uusi puheenjohtajamaa Portugali on aloittanut kautensa tänään. Maa aikoo siirtää EU:n ulkopolitiikan painopisteen etelään, kun juuri päättyneellä Saksan kaudella painotettiin itää.

Ensi viikolla järjestetään EU:n ja Brasilian huippukokous. Siirtomaavallan aikainen historia ja portugalin kieli yhdistävät Portugalia ja Brasiliaa, ja Portugali toivoo saavansa sen ansiosta luotua läheiset suhteet Etelä-Amerikan jättiläisvaltion ja EU:n välille.

Portugalin pääministerin Jose Socratesin suunnitelmissa on myös järjestää EU:n ja Afrikan välinen huippukokous ensimmäistä kertaa seitsemään vuoteen.

- On poliittinen virhe, ettei EU:n ja Afrikan välillä ole poliittista vuoropuhelua, eikä meillä ole enää varaa maksaa tästä virheestä, Socrates sanoi ja viittasi muun muassa laittoman maahanmuuton ongelmiin.

Portugalin kaipaama vuoropuhelu saattaa kuitenkin olla vaarassa, sillä joidenkin Afrikan valtioiden johtajat ovat ärtyneet siitä, että Zimbabwen presidentiltä Robert Mugabelta evättiin oikeus matkustaa EU:hun.

Haasteina perussopimus ja Turkin jäsenyys

Portugali toivoo saavansa kaudellaan hyväksytettyä EU:n uuden perussopimuksen.

- Euroopan tulevaisuus on pitkälti Portugalin puheenjohtajakauden onnistumisen varassa, kommentoi EU:n komission portugalilainen puheenjohtaja Jose Manuel Barroso asiaa Expresso-viikkolehdessä.

Socrates toivoo saavansa sopimuksen hyväksytettyä lokakuussa. Asiaa mutkistaa kuitenkin se, että Puolan pääministeri Jaroslaw Kaczynski sanoi toissapäivänä haluavansa avata uudelleen neuvottelut jo sovitusta kompromissista.

Myös neuvottelut Turkin EU-jäsenyydestä saattavat aiheuttaa ongelmia Portugalin kaudella.

Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy vastustaa avoimesti Turkin jäsenyyttä. Pääministeri Socrates puolestaan korostaa, että EU:n pitää pitää kiinni aiemmista lupauksistaan ja jatkaa jo aloitettuja neuvotteluja.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.