Mainos

Pörssiyhtiö syyllistyi laittomaan irtisanomiseen – tuomittiin maksamaan jättisumma työntekijälle

Helsingin pörssissä noteerattu teräsyhtiö Rautaruukki Oyj on hävinnyt oikeustaistelun entistä työntekijäänsä vastaan. Helsingin käräjäoikeuden päätöksen mukaan Rautaruukki irtisanoi perusteettomasti entisen työntekijänsä.

Oikeustaistelun voittanut suomalaismies aloitti työskentelyn Rautaruukin tytäryhtiössä Puolassa tehtaanjohtajana vuoden 2006 lokakuun alussa. Mieheltä leikattiin kuitenkin vuoden 2010 kesäkuussa onnistuneesti aivokasvain, minkä takia hän oli sairauslomalla saman vuoden elokuun loppuun asti.

Kun mies oli saanut luvan palata töihin, hän oli keskustellut työnantajan kanssa uusista tehtävistä. Syksyn aikana mies oli saanut sädehoitoa ja hän oli myös tilapäisessä ajokiellossa sairautensa vuoksi, mikä oli ollut työnantajan tiedossa. Myöhemmässä lokakuun tilaisuudessa miehelle kerrottiin täysin yllättäen, ettei hänen työsuhdettaan jatketa, vaan se ilmoitettiin päättyväksi vuoden lopussa.

Mies jäikin vuoden 2010 lopulla pitkälle sairauslomalle vaikean masennuksen takia. Mies jäi lopulta viime vuoden joulukuussa työkyvyttömyyseläkkeelle.

Tulkinnanvarainen työsopimus

Helsingin käräjäoikeus totesi päätöksessään, että työnantajan ja työntekijän välisen työsopimuksen ehdot työsuhteen kestosta olivat ristiriitaisia. Työsuhteen kestoksi oli merkitty toistaiseksi voimassa oleva. Toisaalta oli todettu, että työsopimus oli tehty ulkomaan komennusta varten ja että se lakkaa olemasta voimassa, kun komennus päättyy.

Rautaruukki yrittikin vedota siihen, että työsopimus oli määräaikainen ja että se päättyi ehtojen mukaan. Oikeus kertoo ratkaisussaan, että työehtoja alun perin sovittaessa ei ollut mitään puhetta työsuhteen määräaikaisuudesta. Käräjäoikeus katsoikin, että "tulkinnanvarainen työsopimus" oli toistaiseksi voimassa oleva. Helsingin käräjäoikeuden päätöksen mukaan miehen työsopimus on päätetty ilman syytä, kun hän oli toipumassa vakavasta sairaudesta.

Rautaruukki Oyj joutuu maksamaan miehelle kolmen kuukauden irtisanomisajan palkkaa ja lomakorvauksia tältä ajalta yhteensä yli 34 000 euroa. Tämän lisäksi Rautaruukki joutuu maksamaan 105 000 euroa työsopimuksen perusteettomasta päättämisestä sekä 5 000 euroa yhdenvertaisuuslain mukaista hyvitystä. Rautaruukki joutuu maksamaan myös reilut 12 000 euroa miehen oikeudenkäyntikuluja.

Helsingin käräjäoikeuden antama tuomio ei ole kuitenkaan vielä lainvoimainen. Rautaruukki on ilmoittanut Helsingin käräjäoikeudelle olevansa tyytymätön tuomioon. Yhtiöllä on aikaa jättää valituskirjelmä käräjäoikeuteen 18. maaliskuuta mennessä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.