Mainos

Pörssit laskivat Euroopassa

Pörssit laskivat tänään Euroopassa heti, kun kaupankäynti alkoi. Frankfurtissa DAX-indeksi laski heti 10 prosenttia. Britanniassa Footsie 100 -indeksi tippui 6,67 prosenttia, kun kauppaa oli tehty vasta muutama minuutti. Helsingin Arvopaperipörssissä aamulla koettu pahin kurssilasku on taittunut. Osakkeiden arvoa kuvaava HEX-indeksi ehti käydä jo lähes kymmenen prosenttia miinuksella eilisestä. Kello 13 jälkeen pudotusta on eilisestä noin 6,5 prosenttia.

Aamulla myös Hollannin pörssi laski heti yli 10 prosenttia. Ranskassa laskun odotettiin olevan 7 prosenttia. Viron pörssi romahti ensimmäisen puolen tunnin aikana 13,7 prosenttia.

Myös Pohjolassa kaikki pörssit laskivat kaupankäynnin alkajaisiksi. Ruotsissa yleisindeksi tippui 9,8 prosenttia, Tanskassa 6,4 ja Norjassa 4,5 prosenttia.

Moskovan pörssissä kaupankäynti keskeytetty

Moskovan pörssi on suljettu kolmeksi tunniksi (klo 10-13). Uutistoimisto AFP:n mukaan kaupankäynti päätettiin keskeyttää osakkeiden hinnan voimakkaan laskun jälkeen. Joidenkin osakkeiden arvo putosi peräti 15 prosenttia, kertoi eräs meklari.

Pörssikauppa ei keskeytetä Helsingissä

Kaupankäynti Helsingin pörssissä jatkuu aamun romahdusmaisesta laskusta huolimatta. Pörssin toimitusjohtajan Juhani Erman mukaan keskeytykseen ei ole mitään syytä, jos kaupankäynti sujuu järjestyksessä. Ongelmiksi kuitenkin saattaa Erman mukaan tulla verkkoyhteyksien kuormittuminen kiivaan kaupankäynnin vuoksi.

Erman mukaan Helsingin pörssissä ei ole mitään New Yorkin pörssin mallista sisäänrakennettua keskeytysjärjestelmää, vaan kaupankäynnin keskeyttämisestä päättää pörssin johto. Yhdysvalloissa volyymit ovat suuret ja kaupankäynti tapahtuu tietokoneilla, ja väliin halutaan saada inhimillinen elementti.

Pörssikaupan aloitus Helsingissä viivästyi avausjakson aikana puolisen tuntia tarjouskirjassa olleen virheen vuoksi. Pörssissä lähdettiin poikkeuksellisesti liikkeelle jatkuvasta kaupankäynnistä ja ilman normaalia vajaan tunnin mittaista aamun avausta. Aamun avauksessa annettavat tarjoukset ruuhkauttivat järjestelmän siten, että avaustarjoukset jouduttiin kokonaan poistamaan.

Erma ei näe Suomessa mitään erityistä syytä kurssilaskulle. Meillä ei tilanne ole viime viikkoina Suomen osalta muuttunut. Erma sanoo myllyn lähteneen liikkeelle Aasiasta, jossa taustalla ovat taloudelliset ongelmat. Helsingin reaktion taustalla on se, että Helsingin pörssissä ulkomaisten sijoittajien määrä on suuri.

Erma uskoo, että suomalaiset sijoittajat ovat nykyisin liikkeellä omalla rahallaan. Viime vuosikymmenellä sijoituksia tehtiin paljon velkarahalla, joka pakotti realisoimaan sijoituksia nopeammin. Erman mielestä voimakas kurssien tasokorjaus saattaa jopa tuoda rahamarkkinoilta uutta rahaa pörssimarkkinoille.
(MTV3-AFP-STT)


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.