Mainos

Pörssissä ilmaa: Romahtavatko kurssit, jos talous lähtee nousuun?

Monet osakesijoittajat ja analyytikot uskovat, että osakkeiden hinnoissa on tavallista enemmän ilmaa. Jotkut puhuvat jopa kuplasta, mutta yleisestikin ollaan sitä mieltä, että pörssikurssit ovat yhtiöiden todellista arvoa korkeammalla tasolla. 

Pohjoismainen osake- ja rahastovälittäjä Nordnetin osakestrategi Jukka Oksaharjun mukaan on selvää, että osakekurssien tasonkorjaus tulee tapahtumaan korkojen noustessa lähi vuosina.

– En lähtisi kuitenkaan romahduksesta puhumaan, sillä romahdus on yli kahdenkymmen prosentin lasku kursseissa. Odotettavissa oleva korjausliike asettuu arvioni mukaan kymmenen ja kahdenkymmenen prosentin väliin.

Oksaharjun mukaan korkorahastoista osakemarkkinoille siirtyneet sijoittajat ovat hakeneet tuottoa hyvin johdetuista, vakaista ja ennustettavista yhtiöstä.

– On paradoksi sijoittaa laatuyhtiöön kohtuuhinnalla. Nämä ovat nyt suurimmassa vaarassa, sillä juuri näihin raha on virrannut korkorahastoista. On haettu takuuvarmaa tuottoa.

– Se ei ole mikään ihme, sillä jos korkorahastoista on saanut puolen prosentin koron ja tutuista laatuyhtiöstä kuten esimerkiksi Fortum, Sampo, Elisa ja Nordea tuotto on ollut viisi prosenttia.

Oksaharjun mukaan osakekurssien lasku talouden elpyessä toisaalta kompensoituu, kun hyvien yhtiöiden osingonmaksukyky samaan aikaan nousee. 

– Talouden elpyessä suuremmat osingot tulevat tasoittamaan kurssilaskua, muistuttaa Oksaharju.

Mutta milloin kurssit laskevat?

Oksaharjun mukaan EU tulee viisi vuotta Yhdysvaltojen perässä maitojunassa, kun euroalueella laskettiin korkoja vasta tämän vuoden tammikuussa.

– Elpyminen lähti käyntiin vasta maaliskuussa täällä, joten arvioisin, että aikaa korkojen nousuun on vielä kahdesta kolmeen vuotta. Mutta sijoittajien odotukset korkojen noususta voivat herätä jo vuoden parin kuluessa. 

– Toisaalta pörssi on ennakoinut neljästä viimeisestä taantumasta jo seitsemän, naurahtaa Oksaharju.

Oksaharju neuvoo piensijoittajia säilyttämään malttinsa.

– Jos rahaa on laatuyhtiöissä kuten Nordeassa, Sammossa, ja UPM:ssä, niin pysykää niissä. Nyt ei ole tarvetta äänestää jaloilla.

– Mutta uusien osakesijoituksien kanssa kannattaa odottaa, sillä korkojen noustessa voi ostaa laatua kohtuuhintaan. Siinä tulee olemaan hyvä tilaisuus, opastaa Oksaharju.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.