Mainos

Pörssipäivä

Ericsson julkaisi kaikkien aikojen parhaan osavuosituloksen. Tulos ennen veroja oli 10,3 miljardia kruunua ja ylitti reilusti analyytikoiden keskimääräiset arviot. Liikevaihto kasvoi peräti 65 prosenttia viime vuodesta.

Yhtiön johto arvelee, että matkapuhelinmarkkinat eivät vielä ole kyllästetyt, ja kasvu jatkuu vielä loppuvuonna. Siitä huolimatta Ericssonin kurssi Tukholman pörssissä kääntyi laskuun. Kasvunäkymät Aasian markkinoilla eivät välttämättä ole odotusten mukaiset, mikä painoi osakekurssia alaspäin.
Kaupankäynti Ericssonilla oli vilkasta ja osakkeen arvo putosi parhaimmillaan 25 kruunua alemmalle tasolle eli 350 kruunun tienoille. Pörssin sulkeuduttua miinusta oli vielä 20 kruunua. Lontoolaisten analyytikoiden mukaan Ericssonin tulos lupaa hyvää myös Nokialle. Helsingin pörssissä mielenkiinto kohdistuikin lähes yksinomaan Nokian osakekurssin reagointiin.

Heti Ericssonin tuloksen julkaisun jälkeen kurssi nousi kymmenellä markalla 530 markkaan, mutta kääntyi sitten laskuun. Ensimmäiset kaupat tehtiin lupaavasti 540 markan tasolla, mutta A-osakkeen päätöslukemiksi saatiin lopulta 511 markkaa, mikä prosenteissa vastaa reilua miinus neljää.
Nokia veti myös Hex-yleisindeksin kolmen prosentin syöksyyn. Päivän päätteeksi indeksi jäi 3777 pisteeseen. Torstaina kokonaisvaihtoa kertyi peräti 1,44 miljardia, mistä Nokian osuus oli hulppeat 920 miljoonaa markkaa.
Vanha sanonta "Torstai on toivoa täynnä" ei aivan osunut kohdalleen. Päivä oli nimittäin synkkä myös muille osakkeille, eikä nousijoita juuri esiintynyt. Toimialoista suurimman notkahduksen koki metsäteollisuus, jonka osakkeet halpenivat dollarin heikentymisen myötä vajaat neljä prosenttia.

Hong Kongin pörssin syöksy jatkui torstain vastaisena yönä. Laskua pisteissä mitattuna tuli yhden päivän ennätyksen verran eli 1211 pistettä, mikä vastaa reilua 10 prosenttia. Myyntivolyymit olivat hurjia ylittäen kolminkertaisesti syyskuun päivittäiset keskiarvot. Romahduksen syynä oli sijoittajien pelko korkotason noususta sekä valuutan stabiiliudesta. Korot nousivatkin rajusti päivän aikana ja huomista päivää odotellaan jännittyneinä, sillä ekonomistit ennustavat korkojen yhä nousevan. Analyytikot uskovat, että hallituksen on pakko suojella dollariaan suhteessa USA:n dollariin.
Hong Kongin paniikki levisi myös Euroopan pörsseihin, joissa indeksit vajosivat keskimäärin kolme prosenttia. Tähän vaikutti myös osaltaan USA:n eilinen lievä alavire Dow Jonesin sekä Nasdaqin vajottua 0,3 prosenttia. Wall Streetin avaus torstaina oli reilusti pakkasen puolella, sillä molemmat em. indeksit olivat pari prosenttia miinuksella.
(STT-Boss Information Oy)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.