Mainos

Pörssipäivä

Etelä-Korean finanssimarkkinat sukelsivat tänään yhä syvemmälle amerikkalaisen luokituslaitoksen Standard & Poor'sin ilmoitettua kahdeksan eteläkorealaisen pankin luottokelpoisuuden alentamisesta riskiluokkaan.

Maan valuutta won putosi ennätysmäisen alhaalle ja on menettänyt vuoden alusta yli puolet arvostaan Amerikan dollariin nähden. Pörssikurssit seurasivat wonin syöksyä ja osakkeiden arvoista haihtui päivän aikana noin seitsemän prosenttia. Yhdysvalloissa kurssikehitys oli sen sijaan positiivista ja kaikki tärkeimmät indeksit päätyivät eilen reilusti edellisiä päätöstasoja korkeammalle.

Helsingin pörssissä oli tänään hiljaista. Sijoittajat tuntuivat olevan enemmän huolissaan joululahjojen hankkimisesta kuin Aasian ongelmista, joihin suhtauduttiin olan kohautuksilla. Salkkujen sisältöjen muutoksiin ei siis katsottu liiemmin olevan tarvetta, mistä osoituksena pörssilistan kokonaisvaihdon jääminen puoleen miljardiin markkaan. Hex-yleisindeksi kohosi vaitonaisesta tunnelmasta huolimatta 0,3 prosentilla 3221 pisteeseen.

Meritalle meno maistui ja vaihtoakin kertyi normaaliin malliin reilut 60 miljoonaa markkaa. Meritan A-osakkeelle päivä toi tullessaan 1,8 prosentin kallistumisen. Kurssi hätyytteli jo viime torstain 29,1 markan tasoa ja ylimmät kaupat tehtiin 29 markan kappalehintaan. Joulukuun alussa Meritaa ostaneet ovat saaneet sijoitukselleen mukavasti parin markan osakekohtaisen arvonnousun. Hiljaisena pörssipäivänä ei yrityksiltä juurikaan mitään dramaattista uutisoitavaa herunut. Nokia vahvisti lokakuussa tekemänsä aiesopimuksen kaiutinliiketoimintansa myymisestä amerikkalaisomistukseen, mutta se ei yhtiön osakekurssia pahemmin heilauttanut. Nokian A-osake jaksoi kuitenkin iltapäivällä Wall Streetin maanantaisesta 2,6 prosentin laskusta piittaamatta nousta ylimmillään eilisen päätöslukemien tuntumaan.

Vaisun päivän ilonaiheita oli myös UPM-Kymmenen myönteinen kehitys. Päivän kolmanneksi vaihdetuin paperi on toipunut viikossa kymmenisen prosenttia. Parannusta eilisen päätökseen kirjattiin vajaat kolme prosenttia, kun viimeiset kaupat tehtiin 109 markalla. Myös metalliyhtiöillä kulki mallikkaasti. Toimialan nousijoiden joukosta näkyvimmin erottui Rautaruukki lähes neljän prosentin parannuksella.

Yhdysvaltojen kolmannen vuosineljänneksen BKT kasvoi 3,1 prosentin vuosivauhdilla, mikä alitti ennusteet parilla kymmenyksellä. Osakkeet reagoivat talouskasvun hidastumiseen avautumalla kauttaaltaan miinuksella. Kun Suomessa sijoittajat sulattelevat kinkkua, käydään Wall Streetillä kauppaa myös aattona ja tapanina. Rapakon takana ehtii tapahtua tänä aikana paljon, joten kolmen päivän takaa-ajoasema saattaa tuoda mukanaan yllätyksiä Helsingin pörssiin.
(STT-Boss Information Oy)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.