Mainos

Pörssipäivä päättyi nousuun

Eilen yli seitsemän prosenttia syöksynyt Hex-yleisindeksi kohosi yhdeksän prosenttia.

Osakemarkkinoiden jyrkän nousun taustalla olivat jälleen uutiset Atlantin takaa. Yhdysvaltain keskuspankki Fed ilmoitti yllättäen eilen, että se alentaa keskeistä ohjauskorkoaan. Sen seurauksena New Yorkin osakemarkkinat innostuivat, koska markkinoita jäytänyt pelko Yhdysvaltain talouskasvun äkkijarrutuksesta näytti hälventyvän.

Pörssivälittäjät suhtautuivat päivän menoon varovasti. Eräiden arvioiden mukaan päivän hurja kiito oli ylireagointia Fedin koronalennukseen. Helsingissä kauppaa käytiin vilkkaasti, ja kokonaisvaihtoa kertyi 1,7 miljardia euroa. Päivä näytti jälleen, kuinka Nokia-vetoinen Helsingin pörssi on, sillä Nokian osuus kokonaisvaihdosta oli 80 prosenttia. Nokian osakkeen hinta vahvistui 11,3 prosenttia 46,48 euroon. Eilen Nokia menetti arvostaan noin yhdeksän prosenttia.

Keskimääräistä kurssikehitystä kuvaava Hex-yleisindeksi näytti päivän päivän päätteeksi 8,9 prosentin parannusta keskiviikosta. Portfolioindeksi, jossa Nokian osakkeen painoarvo on rajattu kymmeneen prosenttiin, kohentui 3,9 prosenttia.

Myös metsä- ja metalliosakkeet olivat hyvässä vedossa. Metalliosakkeet vahvistuivat 2,9 ja metsäosakkeiden toimialaindeksi parantui lähes kaksi prosenttia. Pörssin toiseksi vaihdetuin yhtiö Sonera oli myös reippaassa nousussa. Yhtiön osake kallistui lähes 14 prosenttia ja Soneran hinta päättyi 21,02 euroon.

Meklarit varoittivat Eurooppaa


Torstai oli toivoa täynnä useimmissa Euroopan pörsseissä, joissa osakeindeksit nousivat vauhdilla Yhdysvaltain keskiviikkoisen koronalennuksen innoittamina. Meklarit kuitenkin varoittivat innostumasta liikaa Fedin koronalennuksesta.

Parhaimmassa vedossa olivat isot telekommunikaatioyhtiöt kuten suomalainen Nokia, ruotsalainen Ericsson ja ranskalainen Alcatel, jotka olivat kaikki kärsineet pahan notkahduksen eilen. Osakemeklarit varoittivat kuitenkin, että ilo saattaa jäädä lyhytaikaiseksi. Monet sijoittajat myivät pois osakkeitaan, kun kurssit olivat laskussa viime vuoden lopulla. Nyt niitä hankittiin takaisin, mutta selvä laskusuunta saattaa tulla, kunhan yritykset alkavat julkistaa viime vuoden tuloksiaan.

(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.