Mainos

Pörssipäivä - Nokia ja Sonera taas laskussa

Orastava hintojen nousu Helsingin pörssissä kääntyi jyrkkään laskuun iltapäivällä, kun Nokian amerikkalainen kilpailija Motorola ilmoitti alkuvuoden voittonsa jäävän aiemmin arvioidusta. Tämä sysäsi myös Nokian noin 7 prosentin laskuun.

Hex-indeksi

Yleistä hintakehitystä kuvaava Hex-yleisindeksi laski 4,7 prosenttia. Aiemmin päivällä Nokian osakkeen hinta pyöri suunnilleen samalla tasolla kuin eilen. Samaan malliin meni televiestintäyritys Soneran pörssipäivä, joskin hinnanlasku jäi noin 4,5 prosenttiin. Alan yleisten ongelmien lisäksi Soneraa painaa alas Turkin talouden kaaos. Soneralla on runsaan 37 prosentin osuus turkkilaisesta Turkcellistä. Markkinoilla Motorolan tulosvaroitusta pidettiin muistutuksena alan riskien lisääntymisestä. Se toi myös lisää epävarmuutta ja levottomuutta muutenkin rauhattomille markkinoille.

Hintojen laskun myötä Hex-indeksi tippui reilusti alle 8 000 pisteen. Nokian painoarvosta rajatun Hexportfolio-indeksin lasku jäi 1,7 prosenttiin, kun monella toimialalla kauppaa käytiin Nokian varjossa nouseviin hintoihin. Selvimmin kallistuivat vakuutusyhtiöt, joiden hintaan tuli lisää keskimäärin 2,7 prosenttia. Kun Turkin liira on devalvoitunut rajusti, Turkcellin osake maksaa euroissa aikaisempaa vähemmän. Näin Soneran omistuksen arvo on sulanut pahasti. Markkinoille se on huono tieto, sillä Sonera on kertonut rahoittavansa arvokkaat UMTS-luvat myymällä omistustaan toisen sukupolven matkapuhelinyhtiöistä. Vaikka Turkcellin vakuutetaan olevan Soneran pitkän ajan sijoitus, sekään ei riitä rauhoittamaan tilannetta.

Sonera taivaalla

Soneralle koko viikko oli vaikea: osakkeen hinta halpeni melkein 30 prosenttia ja pessimistisimmät uskovat alamäen vain jatkuvan. Tämän päivän halvimmat kaupat tehtiin 10,52 eurolla. Se oli vähemmän kuin 10. marraskuuta 1998, jolloin kaupankäynti Soneralla pörssissä alkoi. Tuolloin päivän viimeiset kaupat tehtiin 10,43 eurolla. Seuraava rajapyykki olisi 7,57 euroa eli 45 markkaa. Se on hinta, jolla valtio pisti Soneraa ensi kertaa myyntiin marraskuussa 1998. Nokialla viimeiset kaupat tehtiin 23,85:llä ja Soneralla 11,25 eurolla.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.