Mainos

Pörssin iltakauppa jakaa mielipiteitä

Tukholmalaisten pankkiiriliikkeiden meklarit lähtivät eilen illansuussa kotiinsa, mutta kollegat Helsingissä jatkoivat vielä työpäiväänsä. Syynä oli Tukholman pörssin päätös luopua osakkeiden iltakaupasta ainakin väliaikaisesti.

Käytännössä osakevälitys Ruotsissakaan ei pääty, sillä kauppaa käydään muutaman liikepankin VPX-järjestelmän kautta. Järjestelmä mahdollistaa osakekaupankäynnin iltaisin ja viikonloppuisin.

Helsingin pörssi aloitti osakkeiden iltakaupan huhtikuun alkupuolella. Reilun puolen vuoden jälkeen iltakaupan mielekkyydestä on tarjolla yhtä monta mielipidettä kuin keväälläkin. Osa pankkiiriliikkeistä kannattaa osakevaihdon jatkamista kello 18:n jälkeen, osa on ehdottanut pörssille kompromissia ja osa olisi valmis luopumaan iltakaupasta.

Helsingin pörssi tekee oman arvionsa iltakaupan jatkosta tämän vuoden puolella. Kaupankäynnistä vastaava johtaja Gunnar Dannberg sanoo, ettei päätöstä suuntaan tai toiseen tällä hetkellä ole. Toistaiseksi iltakauppaa jatketaan 21:een saakka.

-Iltakaupan osuus Helsingin pörssin päivävaihdosta on noin viisi prosenttia, mikä alunperin olikin tavoitteena, Dannberg sanoo.

Välittäjiltä kompromissiehdotuksia


Pankkiiriliike Evlin varatoimitusjohtaja Ari Laine sanoo, ettei iltakauppa tässä taloudellisessa tilanteessa ole kannattavaa liiketoimintaa. Laine on puinut pörssin iltakauppaa myös muiden arvopaperivälittäjien kanssa. Laineen mukaan eräät välittäjät ovat viestittäneet pörssiin ratkaisua, että pörssi sulkisi kello 17.30 ja välittömästi sen jälkeen alkaisi iltakauppa, joka jatkuisi kello 19:ään saakka.

Laine huomauttaa, etteivät välittäjätkään ole yksimielisesti ehdotuksen takana.

-Välittäjät, joilla on paljon pienasiakkaita kokivat, ettei siitä ole mitään hyötyä, Laine sanoo.

-Pörssi tekee tietenkin pidemmän aikajänteen päätöksiä, mutta meidän mielestä iltakaupassa ei tällä hetkellä ole mitään järkeä, Laine sanoo.

Hänen mielestään tilanteen tekee ongelmalliseksi vielä sekin, ettei nykyinen markkinatilanne tue pitkää kaupankäyntiaikaa. Laine myöntää, että välittäjienkin ääneen voi tulla toinen sävy, kun markkinat taas elpyvät.

-Jos sitä puolen vuoden päästä on taas huutamassa, että kaupankäyntiaikaa pitää pidentää, niin ei sekään kovin rationaaliselta käytökseltä näytä, Laine sanoo.

Hän huomauttaa myös, että työntekijöiden päivät venyvät pitkiksi. Laineen mielestä iltakaupan vaihtoehdot ovat kuitenkin kilpailullisesti vähissä.

-Joudumme pitämään miehistöä, jotta meilläkin olisi palvelua. Kun asiakas soittaa ulkomailta eikä puhelimeen vastata, niin hän soittaa toiseen paikkaan missä vastataan, Laine sanoo.

Kun Helsingissä pyörii iltakauppa kello 18-21, päivä on New Yorkissa parhaimmillaan. Euroopan suurista pörsseistä Lontoo sulkeutuu kello 18.30 Suomen aikaa, mutta Frankfurt jatkaa iltayhdeksään.

(MTV3-STT)

16:47

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.