Mainos

Pörssin avautuminen viivästyi pahoin

Meklareilla on riittänyt tänään tuskailtavaa kaupankäynnin seisoessa Helsingin pörssissä. Pohjoismaiden ja Baltian pörsseissä kaupankäynnin aloitusta jouduttiin siirtämään useampaan otteeseen. Lopulta pörssit aukesivat puoli neljän aikaan iltapäivällä.

Jo eilen pörssien aukeaminen viivästyi 40 minuuttia. Pörssioperaattori NasdaqOMX:n mukaan viivästyksien taustalla ovat tekniset ongelmat.

Helsingin pörssiä kipparoivan Jouni Torasvirran mukaan pörsseissä otettiin eilen aamulla käyttöön uusi versio kaupankäyntijärjestelmästä.

- Aamulla välittäjien ruvetessa kirjautumaan sisälle kirjautumisessa tuli viiveitä. Viiveet olivat niin vakavia, että me jouduimme eilen lykkäämään kaupankäynnin aloitusta, kertoo toimitusjohtaja Torasvirta.

Tänään aamulla ongelmat ilmenivät Torasvirran mukaan astetta vakavimpina ja pörssikaupan aloitusta jouduttiin siirtämään.

Markkinoilla pörssikauppaa tekeviä takkuilu on sapettanut kovasti. Torasvirran mukaan tilanne on ollut erittäin ikävä ja valitettava.

- Palaute on ollut sen mukaista, hän sanoi.

"En muista näin laajaa häiriötä"

Rahoitustarkastus on seurannut huolestuneena ongelmia pörssikaupassa. Neuvonantaja Ari Voipio sanoo tilanteen olevan niin pörssin itsensä kuin välittäjien ja sijoittajienkin kannalta erittäin hankala. Kun kauppa ei käy, halukkaat ostajat eivät voi ostaa ja halukkaat myyjät myydä.

- Arvonmäärityksethän ovat monessa paikassa kiinni näistä kursseista. Jos ei päästä käymään kauppaa, kurssitasoa ei muodostu normaalisti ja joudutaan turvautumaan erilaisiin varamenettelyihin, Voipio kertoo.

Viivästys kaupankäynnin aloituksessa oli tiistaina poikkeuksellisen pitkä. Voipio ei muista kymmenen viime vuoden ajalta tapausta, että kaupankäynti olisi ollut näin pitkään keskeytyksissä.

- En muista näin laajaa häiriötä Suomessa olleen kertaakaan. Hyvinkin sitkeitä häiriöitä on ollut, mutta sikäli kuin muistan, ne eivät ole koskaan olleet koko markkinaa ja kolmea Pohjoismaata yhtä aikaa haittaava ongelma, Voipio sanoi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.