Mainos

Pörssikurssit nousivat 22 prosenttia lokakuussa

Helsingin pörssin markkina-arvo kasvoi lokakuussa 33,3 miljardia euroa ja kohosi pörssin kuukausikatsauksen mukaan kuun lopussa 185,5 miljardiin euroon. Osakekurssit nousivat pörssin yleisindeksillä mitattuna 22,4 prosenttia.

Pörssin yleisindeksi kohosi lokakuun lopussa pistelukuun 7522,54, kun se syyskuun lopussa oli pisteluvussa 6143,71. Painorajoitettu portfolioindeksi nousi lokakuussa 14,8 prosenttia. Portfolioindeksi kohosi 2 427,68 pisteestä 2 788,05 pisteeseen.

Lokakuun kurssinousu loivensi pörssikurssien laskua, joka alkoi viime vuonna. Vuoden alusta lokakuun loppuun pörssikurssit laskivat 42,3 prosenttia. Viime vuoden lokakuusta pörssikurssit ovat yleisindeksillä mitattuna laskeneet 44,0 prosenttia.

Pörssin markkina-arvo oli lokakuun lopussa 139,3 miljardia euroa pienempi kuin vuosi sitten. Markkina-arvo laski vuodessa 42,9 prosenttia. Viime vuoden lopun 318,0 miljardista eurosta pörssin markkina-arvo laski lokakuun loppuun 132,5 miljardia euroa.

Kauppaa käytiin ennätysvilkkaasti

Osakkeilla käytiin lokakuussa kauppaa ennätystahtiin. Lukumääräinen osakevaihto nousi vuoden suurimmaksi eli 1307,7 miljoonaan osakkeeseen. Vaihto oli suurempi kuin koskaan aiemmin yhden kuukauden aikana.

Osakkeiden päivävaihto nousi lokakuussa 56,9 miljoonaan osakkeeseen ja tammi-lokakuussa keskimäärin 43,9 miljoonaan osakkeeseen. Vuoden alusta lokakuun loppuun Helsingissä vaihdettiin 9257 miljoonaa osaketta, kun osakevaihto vuotta aiemmin oli 5042 miljoonaa osaketta.

Helsingin pörssissä tehtiin lokakuussa osakekauppoja 17,7 miljardin euron arvosta ja vuoden kymmenen ensimmäisen kuukauden aikana 170,4 miljardilla eurolla. Pörssikurssien laskun vuoksi tammi-lokakuun pörssivaihdon arvo oli 19,3 miljardia euroa pienempi kuin vuotta aiemmin, vaikka vaihdettujen osakkeiden määrä kasvoi voimakkaasti.

Nokian osuus vaihdosta 77,5%

Nokian osake hallitsi Helsingin pörssiä myös lokakuussa. Pörssin markkina-arvon noususta kolme neljäsosaa tuli Nokian kapitalisaation kasvusta.

Nokian markkina-arvo nousi lokakuun lopussa 109,6 miljardiin euroon, kun se syyskuun lopussa oli 84,7 miljardia euroa. Nokian osuus Helsingin pörssin markkina-arvosta oli lokakuun lopussa 59,1 prosenttia. Vuoden alusta Nokiaa vaihdettiin Helsingissä 132,1 miljardilla eurolla. Nokian osakkeen osuus Helsingin pörssin osakevaihdosta oli tammi-lokakuussa 77,5 prosenttia.

Nokian jälkeen pörssiarvoltaan suurimmat yritykset olivat lokakuun lopussa Nordea 14,7 miljardia euroa, Stora Enso 12,1 miljardia euroa, UPM-Kymmene 8,9 miljardia euroa, Sampo 5,5 miljardia euroa, Sonera 4,7 miljardia euroa, Fortum 4,4 miljardia euroa ja Tietoenator 2,1 miljardia euroa.

Tammi-lokakuussa eniten nousseet osakkeet olivat Tamro, Panostaja, Instrumentarium, Soon Communications ja Sanitec.

Laskijoiden listaa hallitsevat informaatioteknologian yritykset. Eniten laskivat Proha, Jippii Group, PMJ Automec, Stonesoft ja Elcoteq. Laskijoiden joukossa ovat myös Pohjola ja Raisio Yhtymä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.