Mainos

Pörssiin ennätysmäärä uusia yhtiötä

Helsingin pörssiin on tämän vuoden aikana listautunut 28 uutta yhtiötä eli enemmän kuin kuin kertaakaan aiemmin tällä vuosikymmenellä. Nyt pörssissä käydään kauppaa kaikkiaan 150 yhtiön osakkeilla. Helsingin pörssissä noteerattavien yhtiöiden yhteenlaskettu markkina-arvo eli osakkeiden arvo oli juuri ennen joulua 328,6 miljoonaa euroa eli 1 954 miljardia markkaa. Jättiläismäisen summan hahmottamista auttaa, jos ajattelee, että se on noin kymmenkertainen Suomen valtion ensi vuoden tulo- ja menoarvioon verrattuna.

Pörssin mukaan listayhtiöiden markkina-arvo on kasvanut 12 kuukaudessa runsaat 155 prosenttia. Eniten tulokkaita keräsi päälista, ja suosituin toimiala oli tietotekniikka- ja elektroniikka. Pörssin edelliset ennätykset ovat vuosilta 1994 ja 1995, jolloin kumpanakin vuonna listautui 10 yhtiötä. Hiljaisinta oli vuosina 1992-1993, jolloin pörssiin listautui vain yksi yhtiö (Leo Longlife) vuonna 1992. Päälistalla noteerattavien yhtiöiden osuus oli 325,6 miljoonaa euroa, I-listan 2,1 miljoonaa euroa ja NM-listan osuus 986 miljoonaa euroa. HEX-yleisindeksi on vahvistunut 12 kuukaudessa 145 prosenttia, ja portfolioindeksi, jossa yhden yhtiön paino on rajattu 10 prosenttiin, on noussut lähes 60 prosenttia.

Listauudistus lisäsi suosiota

Pörssin arvioin mukaan viime syksyinen listarakenteen uudistus on lisännyt listautumissuosiota nousukauden ja yleisten taloudellisten tekijöiden lisäksi. Eniten tulokkaita, 17 kappaletta, keräsi päälista. Suosituin toimiala oli tietoliikenne ja elektroniikka, joka kasvoi seitsemällä yhtiöllä. I-listalle tuli kolme uutta yhtiötä ja kasvuyhtiöille tarkoitetulle NM- eli New Market -listalle kahdeksan yhtiötä. Odotus- ja eteislistaksi kuvattu Prelista sai 14 uutta yhtiötä. Kaikkiaan pörssissä käydään kauppaa 150 yhtiön 173 osakesarjalla. Yhtiöistä 104 on päälistalla, 39 I-listalla ja 8 NM-listalla. (STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.