Mainos

Pörssi antoi Jippille sakot ja huomautuksen

Helsingin Pörssin kurinpitolautakunta on antanut Jippii Group Oyj:lle huomautuksen tiedonantovelvollisuutta koskevista laiminlyönneistä ja määrännyt yhtiön maksamaan 50 000 euron suuruisen kurinpitomaksun. Kurinpitolautakunta on tutkinut Jippii Group Oyj:n taloudellisen tiedottamisen aikavälillä 1.4.2001-15.8.2001.

Lautakunta katsoi, että Jippii Group Oyj oli laiminlyönyt NM-listayhtiöltä edellytettävien riittävien taloudellisten seurantajärjestelmien ylläpitämisen. Yhtiön taloudellisen tilan ja erityisesti ennusteiden julkistaminen on perustunut täten osittain epäluotettaviin tietoihin. Yhtiön julkistamat ennusteet eivät myöskään olleet sellaisia perusteltuja ennusteita, joita NM-listalla olevalta yhtiöltä sääntöjen mukaan edellytetään.

Pörssin mukaan Jippiin johdon tiedossa oli seikkoja, joiden perusteella sen olisi pitänyt jo 15.5.2001 ja 23.5.2001 tulevaisuuden ennusteita julkistaessaan toimia varovaisemmin ja lisätä ennusteisiinsa niiden toteutumista koskevia vakavia varaumia. Yhtiö on siten rikkonut Helsingin Pörssin arvopaperipörssin sääntöjen kohtaa, jonka mukaan yhtiö saa tulevaisuuden kehitysnäkymien osalta esittää ainoastaan perusteltuja arvioita.

Lautakunta katsoi, että yhtiöllä ja sen johdolla oli tai olisi pitänyt olla viimeistään 1.7.2001 tieto rahoitusaseman ja kannattavuuden olennaisesta muutoksesta verrattuna ennusteisiin, jotka julkistettiin 15.5.2001 ja 23.5.2001. Tiedottaminen vasta 15.8.2001 on siten tapahtunut olennaisesti myöhässä.

Kurinpitolautakunta katsoo, että Jippii Group on laiminlyönyt yhtiön taloudellisen tilan muutoksen julkistamisen pörssin ohjesäännön edellyttämällä tavalla. Kurinpitolautakunta katsoo myös, että yhtiön tiedottaminen oli 15.5.- 14.8.2001 kokonaisuudessaan painottunut liian yksipuolisesti positiivisten asioiden ja odotusten esittämiseen, samalla kun yhtiön tilanteeseen ja odotuksiin liittyvät riskit oli jätetty mainitsematta tai niitä oli vähätelty.

Yhtiöllä ja sen johdolla on siten ollut pörssin mukaan olennaisesti erilainen tieto ja näkemys yhtiön taloudellisesta tilanteesta kuin sijoittajalla saattoi olla yhtiön julkistamien tietojen perusteella. Lautakunta katsoo, että kaikilla markkinoilla toimivilla ei siten ollut arvopaperipörssin ohjesäännön mukaisesti samanaikaisesti käytössään riittävää ja oikeaa tietoa. Yhtiö rikkoi siten toiminnallaan myös tätä sääntökohtaa.

Kurinpitolautakunta pitää rikkomuksia vakavina, mistä syystä lautakunta antoi Jippii Oyj:lle huomautuksen. Huomautukseen liittyen Jippii Group Oyj määrättiin suorittamaan Helsingin Pörssille kurinpitomaksuna 50 000 euroa.

Taustatietoa kurinpitolautakunnasta

Helsingin Pörssin kurinpitolautakunta on puolueettomista asiantuntijajäsenistä koostuva elin, joka käsittelee vakavimmat pörssin ja arvopaperikeskuksen sääntöjen rikkomukset. Kurinpitolautakunta voi antaa asianosaiselle kurinpitoseuraamuksen, joka voi olla muistutus tai huomautus.

Muistutukseen tai huomautukseen liittyvänä seuraamuksena lautakunta voi määrätä asianosaisen suorittamaan pörssille kurinpitomaksun. Kurinpitomaksu yhteisölle on vähintään 10 000 euroa ja enintään 200 000 euroa. Luonnolliselle henkilölle vastaavat määrät ovat 1 000 euroa ja 10 000 euroa. Lautakunnan määräämät seuraamukset ovat muistutusta lukuunottamatta pääsääntöisesti julkisia.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.