Mainos

Porschet ja Maseratit tähyävät nyt kohti Afrikkaa

Porscheja, Range Rovereita ja Maserateja. Luksusauto ei ole välttämättä enää harvinainen näky Afrikassa.

Esimerkiksi Norsunluurannikon Abidjanin kaduilla lipuu paikoin enemmän kalliita menopelejä kuin konsanaan Euroopan pääkaupungeissa.

Laatuautojen ilmestyminen kaduille kertoo omalta osaltaan Afrikan vaurastumisesta. Tai ainakin joidenkin vaurastumisesta, sillä norsunluurannikkolaisen alle sadan euron minipalkalla ei kummoista katumaasturia osteta.

Norsunluurannikko ei kuitenkaan ole poikkeus, vaan maineikkaat automerkit näyttäytyvät yhä useammin myös Etelä-Afrikan, Nigerian tai vaikkapa Gabonin teillä. Erityisen suosittuja ovat juuri (kaupunki)maasturit, joiden ostaminen voi olla järkivalinta maanosan monesti kuoppaisilla tai muuten huonokuntoisilla teillä.

Esimerkiksi Gabonin maahantuojien mukaan peräti 70 prosenttia maassa vuosittain myytävistä noin 6000 autosta on nelivetoja, yleensä kookkaita japanilaisia malleja. Paitsi järkivalinta, kookas maasturi on usein myös statussymboli.

-Sen pitää olla neliveto tai sitten ei mitään, eräs nimettömänä pysyvä autokauppias tiivistää.

Monesti myös käytettynä 

Norsunluurannikolla luksusautojen osuus uusien autojen kaupasta on kuitenkin epävirallisten lähteiden mukaan vain murto-osa. Eivätkä kaikki näytä niissäkään tekevän järkivalintoja, sillä epätasaisilla teillä kurvailee myös maavaraltaan olemattomia Lamborghineja ja Ferrareja.

Uusien luksusautojen ankaran verotuksen vuoksi huomattava osa kalliimpien hintaluokkien autoista tuodaan maahan käytettyinä Euroopasta, Yhdysvalloista ja jopa Lähi-idästä.

Vaikka tiedot automarkkinoiden tilanteesta ovat hajanaisia, ainakin luksusautojen valmistajat näyttävät luottavan Afrikkaan. Esimerkiksi saksalainen Porsche on hiljattain perustanut myyntipisteet Nigeriaan, Angolaan ja Ghanaan - paikallisia jälleenmyyjiä etsitään lukuisista muista maista.

Viime vuoden kolmella ensimmäisellä neljänneksellä Sarahan eteläpuoleisessa Afrikassa myytyjä pariatuhatta autoa Porsche pitää "lupaavana alkuna". Myös esimerkiksi Audi ja BMW ovat lisänneet myyntiään Afrikassa selvästi. Mercedeksen edustaja pitää maanosan markkinamahdollisuuksia "valtavina". 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.