Porsche hankkii enemmistön Volkswagenista

Urheiluautoja valmistava Porsche aikoo hankkia omistukseensa enemmistön saksalaisesta autonvalmistaja Volkswagenista. Porschen hallitus on hyväksynyt suunnitelman Porschen omistusosuuden nostamisesta Volkswagenissa nykyisestä 31 prosentista yli 50 prosenttiin.

Porschen mukaan tarvittavien lupien ja osakekauppojen toteuttamiseen kuluu useita kuukausia. Yhtiön tarkoituksena on ostaa Volkswagenin osakkeita lähes 10 miljardilla eurolla. Yhtiöitä ei fuusioida, vaan ne jatkavat toimintaa erillään hallintayhtiön omistuksessa.

Toimitusjohtaja Wendelin Wiedekingin mukaan Porschen tavoitteena on luoda kaupalla "maailman innovatiivisin ja kilpailukykyisin" autonvalmistaja. Porschen siirtoa on odotettu pitkään sen jälkeen, kun yhtiön yritys ostaa koko Volkswagen epäonnistui. Sen takia Porschen ei enää tarvitse tehdä lunastustarjousta koko yhtiöstä, kun sen omistus ylittää 50 prosenttia.

Volkswagen on kertaluokkaa suurempi yritys kuin vauras Porsche. Volkswagenin liikevaihto on noin 105 miljardia euroa eli yli viisitoista kertaa suurempi kuin Porschen. Volkswagenin osuus maailman henkilöautomarkkinoista oli viime vuonna kymmeneksen luokkaa. Porschella on runsaat 11 000 työntekijää ja Volkswagenilla noin 330 000 työntekijää.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat