Porotalous murroksen kautta nousuun

Poronlihan suoramyynti ja jalostus lisääntyvät Suomessa.

Suomen porotalous on viime vuosina muuttunut nopeaa tahtia pienteollisuudeksi, jossa poromiehet myös jalostavat ja myyvät tuotteitaan suoraan entistä laajemmassa mitassa.

Samalla ollaan koko poro saamassa hyötykäyttöön, kun viimeiset ihmiselle kelpaamattomat osat jalostetaan lemmikkieläinten ruuaksi. Teollisemman käsittelyn myötä eläimestä hyödynnetään entistä suurempi osa.

Norja esti vuosikymmenen alkupuolella porojen viennin Suomesta suojatulleillaan ja lihan hinta romahti. Tämä vauhditti poron jatkojalostusta.

Nykyaikaisten poroteurastomoiden verkko alkoi syntyä EU:n myötä ja sitä on seurannut kymmenien jalostuslaitosten rypäs. Tänään jo noin puolet poronlihasta jatkojalostetaan tai myydään suoraan.

Lihan hinta nousee tänä syksynä 10-15 prosenttia.

Lisää porotaloudesta Huomenta Suomessa aamulla kello kahdeksan jälkeen.

(MTV3-Hannu Alsta)

Lue myös:

    Uusimmat