Mainos

Poroshenko: Yksipuolinen tulitauko Itä-Ukrainaan

Hallituksen joukkoja koskeva viikon mittainen tulitauko astuu voimaan Itä-Ukrainassa myöhemmin tänään, sanoo Ukrainan presidentti Petro Poroshenko.  

Yksipuolinen tulitauko antaa presidentin mukaan kapinallisille mahdollisuuden luopua aseista. Poroshenkon mukaan hallituksen joukot tulittavat ainoastaan, jos niitä vastaan hyökätään.  

Poroshenko ilmoitti tulitauon alkamisesta Donetskin alueelle suuntautuvan vierailunsa aikana tänään. Hän vierailee levottomalla alueella ensi kerran sen jälkeen, kun hän astui presidentin virkaan 7. kesäkuuta.  

Poroshenkon rauhansuunnitelman osista on jo aiemmin tihkunut tietoja. Poroshenko ehdottanee esimerkiksi 10 kilometrin puskurivyöhykettä Venäjän vastaiselle rajalle.  

Rauhansuunnitelmassa esitetään myös ennenaikaisia parlamentti- ja aluevaaleja sekä aseistariisuntaa ja perustuslaillisia uudistuksia vallan hajauttamiseksi. Ehdotus alueellisesta itsehallinnosta on kuitenkin rajoitetumpi kuin mitä separatistit ja Venäjä ovat vaatineet.  

Separatistikapinallisia ei aseteta syytteeseen, jos he eivät ole syyllistyneet vakaviin rikoksiin. Lisäksi suunnitelmassa luvataan luoda käytävä, jota pitkin ukrainalaiset ja venäläiset palkkasoturit voivat poistua alueelta turvallisesti.  

Poroshenko ja Venäjän presidentti Vladimir Putin keskustelivat suunnitelmasta eilisiltana. Presidentit ovat keskustelleet puhelimitse jo kahdesti tällä viikolla ja Poroshenko on pyytänyt Putinilta tukea rauhanpyrkimyksilleen.  

Tänään taistelut Itä-Ukrainassa ovat kuitenkin jatkuneet. Hallituksen joukkojen mukaan kahden viime päivän aikana on kuollut jopa 300 separatistia. Tietoa ei ole saatu vahvistettua. Ukrainan armeijan mukaan taisteluissa on kuollut seitsemän hallituksen sotilasta.  

Ukrainan puolustusministerin mukaan hallituksen joukot ovat saaneet Venäjän vastaisen rajan taas hallintaansa. Hallitusjoukot voivat ministeri Mihail Kovalin mukaan nyt estää Itä-Ukrainan separatisteja saamasta aseita ja varusteita Venäjältä.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.