Poromiesten säteilyarvot mitataan

Säteilyturvakeskus mittaa parin seuraavan viikon aikana ihmisten radioaktiivisuutta Inarissa. Kohteena ovat etenkin poronhoidosta elantonsa saavat. Lappilaisten radioaktiivisuutta on seurattu jo vuodesta 1962, ja viimeksi mittauksia tehtiin vuonna 1997. Poronhoidossa työskentelevät ovat erityisen mielenkiinnon kohteena, koska ilman radioaktiiviset aineet, cesium merkittävimpänä, sitoutuvat tehokkaasti jäkälään ja kulkeutuvat ravintoketjussa edelleen poroon ja ihmiseen.

Suurimmat pitoisuudet mitattiin vuonna 1965, ja eniten radioaktiivisuutta todettiin nimenomaan paljon poronlihaa syövissä poromiehissä. Mittausten keskiarvo oli noin 45 000 becquerelia. Silloin aktiivisuus oli peräisin ilmakehässä tehdyistä ydinkokeista. Matalampi huippu kirjattiin vuonna 1986 tapahtuneen Tshernobylin ydinturman jälkeen, jolloin Inarin mittausten keskiarvo asettui vajaaseen 10 000 becquereliin. Ennen onnettomuutta radioaktiivisuuden määrä oli laskenut jo noin 4000 becquereliin.

Vuoden 1986 jälkeen pitoisuus on laskenut, eikä nyt alkavissakaan mittauksissa odoteta isoja muutoksia. Mittaukset tehdään kuorma-autoon sijoitetussa laboratoriossa.

Normaalisti aikuisen ihmisen radioaktiivisuus on 3000-6000 becquerelia. Pitoisuus on peräisin luonnon omista lähteistä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat