Porokolareista 20 miljoonan vahingot

Autojen ja junien alle kuoli viime vuonna yli kolmetuhatta poroa. Turmista koitui kaikkiaan parinkymmenen miljoonan markan vahingot.

Paliskuntain yhdistyksen mukaan onnettomuuksia voitaisiin karsia lisäämällä heijastinten käyttöä. Testissä ovat myös nuolukivet, joiden toivotaan vähentävän tiesuolan houkutusta. Suurimmassa osassa porokuolemista toisena osapuolena oli auto.

Paliskuntain yhdistyksen toiminnanjohtaja Jouni Filppa sanoo, että pahoja tieosuuksia oli etenkin Pudasjärven seudulla ja Kemijärven ympäristössä. Turma-alttiita olivat myös hiihtokeskusten lähimaastot. Synkimmät ajat sijoittuivat jälleen tammikuuhun, vilkkaimpaan kesälomakauteen sekä pimeään loppuvuoteen. Viikonpäivistä pahin oli perjantai.

Junat ruhjoivat kolmisensataa poroa. Junat tappavat monesti useampia eläimiä kerralla. Junaonnettomuuksissa kuolleiden porojen rahallinen arvo oli viitisen miljoonaa markkaa. Muut aineelliset vahingot arvioidaan noin 15 miljoonaksi markaksi.

Turmia karsittava

Paliskuntain yhdistyksen ja Liikennevahinkokeskuksen edustajat pohtivat eilen ja tänään Ivalossa keinoja karsia poroturmia, jotka näyttävät vakiintuneen 3000-3500 tasolle huippuvuoden 1995 jälkeen. Silloin liikenne vei yli 4200 eläintä.

Filppa epäilee, että onnettomuuksia on vaikea enää karsia ilman lisätoimia. Hän ihmettelee, minne mm. poroheijastinten tuotekehittely hiipui. Muutama vuosi sitten kokeillut heijastinpannat eivät päässeet poronomistajien suosioon, koska haitat koettiin hyötyjä suuremmiksi. Pannat saattoivat jäätyä ja pahimmassa tapauksessa jopa hirttää kantajansa.

Filppa tarjoaa vaihtoehdoksi sarviin kiepautettavaa heijastinnauhaa. Nauhan pitäisi myös olla maastossa nopeasti hajoavaa, koska poro uusii sarvensa vuosittain. Syksyllä kokeiluun otettiin nuolukivet, joiden toivotaan niukentavan tiesuolan perässä ajoreiteille hakeutuvien porojen virtaa.

Pudasjärvellä autot surmasivat syksyllä lyhyessä ajassa noin 50 poroa sen jälkeen kun teiden suolaus aloitettiin, Filppa kertoo. Filppa muistuttaa myös, että autoilijoiden tulee ilmoittaa onnettomuuksista heti poliisille tai poronomistajille, jotta kitumaan mahdollisesti jääneet eläimet saadaan pikaisesti lopetetuksi. (STT)

Lue myös:

    Uusimmat