Mainos

Pormestari: Raahatkaa takamuksenne New Orleansista - heti

Hirmumyrsky Gustavin iskuun valmistautuvan New Orleansin pormestari Ray Nagin patistaa kaupungin asukkaita jättämään kaupungin heti.

- Tämä on kaikkien myrskyjen äiti. Hurrikaani on äärimmäisen voimakas, ja se vain voimistuu päivä päivältä. En tiedä, olemmeko koskaan kokeneet mitään tällaista, Nagin sanoi tiedotustilaisuudessa.

New Orleansin lähes miljoona asukasta onkin nyt määrätty pakkoevakkoon pormestarin määräyksellä.

- Teidän pitääkin pelätä. Teidän pitää olla huolissanne ja raahata takamuksenne ulos New Orleansista, nyt heti. Jos olette itsepäisiä ettekä ota tätä tosissanne - vaikka pitäisi - ja päätätte jäädä, olette oman onnenne nojassa, Nagin jatkoi.

Gustavin pelätään jälleen voimistuvan

Aiemmin hurrikaani on surmannut yli 80 ihmistä Dominikaanisessa Tasavallassa, Haitilla ja Jamaikalla. Eilen nelosluokan hurrikaaniksi yltynyt Gustav-myrsky iski Kuuban länsirannikolle, jossa se tuhosi rakennuksia ja banaaniviljelmiä, mutta henkilövahingoilta säästyttiin.

Nyt hirmumyrsky lepää kolmoshurrikaanin vahvuisena, mutta ilmatieteilijöiden mukaan Gustav saattaa yltyä ennen Yhdysvaltain etelärannikolle saapumistaan kaikkein voimakkaimmaksi eli viitosluokan hurrikaaniksi.

Kolme vuotta sitten kaupunkia runteli kolmosluokan hirmumyrsky Katrina, jonka nostattamat tulvat hukuttivat alleen 80 prosenttia kaupungista. Seuraukset olivat tuhoisat, surmansa sai 1500 ihmistä ja omaisuutta tuhoutui yli sadan miljardin euron arvosta.

Tällä kertaa suurtuhon uhka onkin otettu tosissaan ja Louisianan osavaltiosta on paennut jo arviolta miljoona ihmistä.

Gustavista suurtuhot

Hurrikaani Gustav aiheuttaa vakavia tuhoja Louisianan osavaltion rannikkokaupungeissa, arvio myrskyihin perehtynyt meteorologi Ari-Juhani Punkka Ilmatieteen laitokselta.

Hurrikaani Gustavin ennustetaan iskevän New Orleansiin aikaisintaan huomisiltana Suomen aikaa. Myrskytuulen nopeus saattaa olla tuolloin yli kuusikymmentä metriä sekunnissa.

- Sillä voi olla todella pahoja seurauksia. Ensinnäkin rakennukset tulevat tällaisella tuulennopeudella kärsimään todella pahoja vahinkoja ja sen lisäksi myös merivesi nousee todella korkealle. Jos puhutaan luokan kolme tai sitä voimakkaammista hurrikaaneista, on erittäin todennäköistä että kuolonuhreja tulee, Punkka sanoo.

Atlantilla on kehittymässä pelätyn Gustavin lisäksi myös uusi hurrikaani, Hanna.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.