Porin taideväärennösjupakka harvinainen tapaus Suomessa

Porissa tänään loppunut taidepetosjutun käsittely on Suomen mittakaavassa harvinainen. Vantaalainen taidevälittäjä myi useiden vuosien ajan kymmeniä väärennettyjä tauluja iäkkäälle porilaiselle miehelle.

Jutun syyttäjä vaatii törkeistä petoksista ja törkeistä taideväärennyksistä ehdotonta vankeusrangaistusta vantaalaiselle taidevälittäjälle. Mies myi usean vuoden ajan kymmeniä väärennettyjä tauluja iäkkäälle porilaiselle taiteenkeräilijälle. Tapaus on Suomen olosuhteissa poikkeuksellinen.

- Hän on aina ollut kiinnostunut taiteesta, mutta ei ole sitä kykyä erottaa hyvää huonosta eli hän on ollut vähän sinisilmäinen ja ehkä uskonut ulkopuoliseen liian paljon, taideasiantuntija Paul Hörhammer Bukowskin taidehuutokaupasta kertoo.

Taideväärennökset eivät sinänsä ole kovinkaan yleisiä Suomessa. Vuodessa oikeuden eteen tulee muutamia pienempiä tapauksia.

- Me puhutaan promilleista eli kyllä me suomalaiset olemme kovin rehellisiä ihmisiä, mutta tietenkin kun tällainen keissi tulee esille, niin siitä keskustellaan ja kirjoitellaan, niin se vähän paisuu, mutta ei väärennökset sinänsä ole mikään suuri ongelma, Hörhammer kertoo.

Porin tapauksessa kauppaa on käyty muun muassa Helene Schjerfbeckin, Akseli Gallen-Kallelan, Eero Järnefeltin ja Albert Edelfeltin töillä. Huijatuksi tullut mies laskee menettäneensä taulukaupoissa 730 000 euroa eli lähes 4,5 miljoonaa markkaa.

Taideasiantuntijalla on antaa ohjeet, jotta vastaavalta voisi välttyä. - On instansseja, paikkoja, missä voidaan tutkia tauluja, ja sitä kannattaa tehdä. Ja tietenkin a ja o on se, että myyjä on luotettava. Tiedetään kuka se myyjä on, että tietää, että hän on tutkinut sen taulun, Hörhammer painottaa.

Lisäongelman taideväärennöksiin tuo Suomen lainsäädäntö. Sen mukaan väärennös voidaan palauttaa takaisin omistajalle, jos oikeus ei toisin määrää. Näin väärennetty taulu voi joutua takaisin pimeään kauppaan.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 09.10.2003)

Lue myös:

    Uusimmat