Poppia sisustukseen

Poptaiteen räiskyvän energiset kuvat rikkoivat oman aikakautensa rajoja tuomalla kulutustavarat, elokuvat ja mainokset kaikkien arkipäivään. Rohkea tyylisuunta näkyy myös uusissa sisustustuotteissa.

Poptaiteen juuret ovat Englannissa ja Yhdysvalloissa, josta radikaalina pidetty suuntaus raivasi tiensä myös Eurooppaan. Taiteilijat hakivat aiheita sarjakuvista, kuvalehdistä, pakkauksista, viihteestä, radiosta ja televisiosta. Teokset suunnattiin suurelle yleisölle. Esimerkiksi Marco Livingstonen kirja Pop Art – A Continuing History tarjoaa aiheeseen värikkään ja kiinnostavan katsauksen.

Poptaide käytti tehosteena painokuvamaisia ilmeitä tai sarjamaista toistoa. Marilyn Monroe, James Bond ja Mustanaamio olivat tuttuja hahmoja, joilla luotiin uutta ilmaisua ja merkityksiä. Monet taiteilijat omaksuivat teoksiinsa myös kirkkaat värit.

Poptaiteilijat antoivat arjen katsomiseen uuden näkökulman. Suuntaus on samalla venyttänyt ja kokeillut erilaisia rajoja, herättänyt keskustelua ja jakanut mielipiteitä. Nykyään sitä pidetään yhtenä suurista taidesuuntauksista. Myös syksyn sisustustuotteissa on raikasta Poppia.

Andy Warhol oli tyylitaituri

Taiteilija Andy Warhol oli poptaiteen ikoni. Hän oli taitava piirtäjä ja tyylitaituri, joka sai lukuisia palkintoja ja piti useita paljon huomiota saaneita näyttelyitä. Warholin kädenjälki näkyi myös aikakauden lehdissä, mainoksissa ja levynkansissa.

Warholin tavaramerkiksi muodostuivat silkkipainotekniikalla kopioidut teokset, joista tunnetuimpia ovat Campbellin keittopurkkeja ja Marilyn Monroeta esittävät maalaukset. Läpimurron jälkeen Warholin taiteesta tuli helposti tunnistettava tavaramerkki, jonka glamouria on nykyään nähtävissä myös esimerkiksi koristetyynyliinoissa. Tuotesarjaa myy Citymarket, ja valikoimat vaihtelevat myymälöittäin.

Stenvallin suosittu ankkahahmo

Suomalaisen taidemaalari Kaj Stenvallin tuotemerkiksi on muodostunut ankka-hahmo, jonka avulla Stenvall luo kuviinsa yllätyksellisiä sisältöjä. Menestynyt taiteilija on maalannut jo useita satoja teoksia, joissa on aineksia myös pop-kulttuurista.

Kaj Stenvallin kuvat ovatkin saaneet suuren yleisön erityisesti taulujen, julisteiden, postikorttien, grafiikan ja verkkonäyttelyiden muodossa. Tuotteita myyvät erikoisliikkeet ja tavaratalot.

Fazzinon maailmanlaajuinen suosio

Charles Fazzino on yksi maailman suosituimmista 3D-taiteilijoista, ja hänen töitään on esillä yli 600 galleriassa Euroopassa, Aasiassa ja USA:ssa. Fazzino oli tänä vuonna myös virallinen Pori Jazz -taiteilija ja tapahtuman julisteentekijä.

Fazzinon työt ovat värikkäitä, yksityiskohtaisia ja hauskoja kollaaseja. Fazzino on koristanut kädentaidoillaan myös erilaisia esineitä, kuten kitaroita, viuluja ja lukuisten lajien kypäriä. Lopputulos on mielenkiintoinen.

Filmitähtien glamouria

Filmitähtien karisma on kantanut läpi vuosikymmenten, ja Hollywood-tähdet kestävät yhä katseita uusissa sisustustuotteissa. Pop-aiheisia tauluja myy Kodin Ykkönen, ja kelloja, kylttejä sekä koriste-esineitä on myös Anttilassa.

Filmitähdet -taululajitelmaan kuuluvat Audrey Hepburn, John Travolta, Sean Connery, Marilyn Monroe, James Dean ja Jim Morrison. NetAnttila.com myy myös esimerkiksi Marilyn Monroe -fototapettia.

Poppia seinille

Maalaamiseen voi etsiä inspiraatiota myös pop-taiteesta. Upeat seinämaalaukset ja uudet värit piristävät huoneen ilmeen hetkessä.

Harmonia Design Oy:n perustaja Sonja Ikonen on sisustusarkkitehti ja erikoismaalari, joka auttaa asunnon värien ja pintamateriaalien valinnassa sekä sisustussuunnittelussa.

Erikoismaalaustyön tai efektipinnan voi liittää valmiiseen tila- ja värisuunnitelmaan, tai työn voi tilata yksittäisenä maalaustyönä yksityisasuntoon, yritykselle tai julkisiin tiloihin. Kuvan Tom & Jerry -maalaus on toteutettu 3-vuotiaan pojan huoneen värimaailmaan sopivilla sävyillä vesiohenteisin tuottein. Lisää esimerkkejä erilaisista seinämaalauksia löytyy osoitteesta Harmoniadesign.fi.

Suuren kuvan lisäksi ei tauluja välttämättä tarvita. Seinämaalausta suunniteltaessa kannattaa muistaa, että hahmokuva on melko hallitseva ja vaatii ympärilleen tilaa sekä selkeälinjaisen sisustuksen. Ravintola Bellyn upeat Bond -hahmot on toteuttanut Kalle Taivainen.

Hahmojen taustamaaliin on sekoitettu Tikkurilan Taika Helmiäislasyyria, joka saa värin hohtamaan. Kuvio voidaan jäljentää seinälle esimerkiksi piirtoheittimen avulla. Kuva heijastetaan seinälle, ja ääriviivat piirretään lyijykynällä tai rajataan suoraan siveltimellä. Maalaukseen kannattaa varata erikokoisia siveltimiä ja pieni maalaustela. Mitä pienempiä siveltimiä käyttää, sen tarkempaa ja piirrosmaisempaa jälkeä saa aikaan. Lisää maalausideoita ja -tekniikoita löytyy osoitteesta Tikkurila.fi.

Rohkeita muotoja

Huonekalujen klassikoiksi ovat muodostuneet Eero Aarnion 60-luvun Pallo-, Kupla- ja Pastillituolit, jotka ovat edelleen huippusuosikkeja.

Näyttävää poptaidetta tekee myös Åsa Jungnelius, jonka Kosta Bodan Make Up -kokoelman korkeat huulipuikot ja kynsilakkapullot toimivat sisustuksen katseenvangitsijoina. Lisätietoa tuotteista löytyy osoitteesta FinnishDesignShop.com.

Poptaiteesta voi luoda sisustukseen mausteen tai kokonaisen teeman. Arjen esineet ja herkulliset design-tuotteet voi nostaa kodin näköalapaikalle, piristämään ja herättämään mielenkiintoa.

Teksti: Marianne Nygård / Mediafocus

Kuvat: Citymarket, Kaj Stenvall, Anttila, Kodin Ykkönen, Pori Jazz, Charles Fazzino (Museum Editions, Ltd) Harmonia Design, Tikkurila, Lehtikuva

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja