Popin paha poika nousemassa Haitin presidentiksi

Haitin uudeksi presidentiksi on alustavien vaalitulosten perusteella nousemassa muusikko Michel Martelly –täysin politiikan ulkopuolelta.

Alustavien tulosten perusteella Martelly on saamassa murskavoiton – lähes 70 prosenttia äänistä.

Käänteet Haitin vaaleissa ovat olleet kaikin puolin dramaattisia. Joulukuussa Michel Martelly pudotettiin presidenttikisasta, mutta hänet hyväksyttiin uudestaan ehdokkaaksi, kun kansainväliset vaalitarkkailijat huomasivat jättimäisen vaalivilpin, jolla yritettiin saada hallitsevan puolueen ehdokas valtaan.

Martelly muuttui kampanjansa aikana räävittömästä popparista siistiksi pukumieheksi, ja sai Haitin kaupungistuneen nuorison puolelleen. Nuoret aikuiset ovat Haitissa suuri äänestäjäryhmä, sillä haitilaisten keski-ikä on vain 21 vuotta.

Haiti-asiantuntija, professori Robert Fatton Virginian yliopistosta Yhdysvalloista sanoo Martellyn onnistuneen vakuuttamaan haitilaiset siitä, että juuri hän muuttaa köyhien haitilaisten elämän paremmaksi.

– Hän käytti nerokkaasti pahan pojan mainettaan hyväksi. Hän onnistui vakuuttamaan äänestäjät siitä, että hän on täysin politiikan ulkopuolelta ja symbolisoi muutosta.

Michel Martelly kommentoi alustavia vaalituloksia internetissä Twitter-tilissään.

– Teemme työtä kaikkien haitilaisten eteen. Yhdessä pystymme tähän, hän kirjoitti.

Vaalin tulokset ovat viralliset vasta huhtikuun 16. päivä, johon mennessä vaaleista voi virallisesti valittaa.

Uuden presidentin on määrä aloittaa työnsä toukokuun 14. päivä.

(AFP - Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat