Mainos

Ponnistelut Indonesian tulvauhrien auttamiseksi jatkuvat

Indonesian sateet ja tulvat ovat rajuimpia kymmeniin vuosiin. Satojatuhansia ihmisiä on jäänyt tulvien vuoksi kodittomiksi. Ruokaa on vaikea saada perille saarroksiin jääneisiin kyliin.

Pelastustyöt ovat jatkuneet Indonesiassa Sumatran saarella, jossa ainakin 109 ihmistä on saanut surmansa tulvissa ja maanvyöryissä. Yli 400 000 ihmistä on joutunut jättämään kotinsa, ja satoja ihmisiä on kateissa.

Rankkasateet ovat piiskanneet varsinkin Acehin maakuntaa ja muuta pohjoista Sumatraa. Alueen kaupunkeihin on kiidätetty suuret määrät telttoja, ruokaa, vettä ja lääkkeitä. Kodeistaan pois joutuneet on majoitettu hallintorakennuksiin, kouluihin ja telttakyliin pariinkymmeneen eri paikkaan.

Acehilaisten viranomaisten mukaan ruokaa ja aputarvikkeita on riittävästi, mutta niiden saaminen eristyksiin jääneisiin kyliin tuottaa vaikeuksia. Tulvavedet ovat pyyhkäisseet tieltään siltoja ja teitä. Valtaosa kodeistaan lähtemään joutuneista on Acehin maakunnasta.

Kyläläisiltä on monin paikoin loppumassa ruoka, ja riisin sijaan he ovat joutuneet elämään beetelpähkinöillä.

Tonneittain nuudeleita ja keksejä kuljettaneiden Punaisen Ristin rekkojen onnistui kuitenkin päästä tulvien runteleman Aceh Tamiangin alueen kyliin, kun tulvavedet alkoivat alueella väistyä. Tällä alueella lähes koko 240 000 hengen väestö on jouduttu viranomaisten mukaan evakuoimaan.

Pelastustöihin on avustusjärjestöjen lisäksi osallistunut tuhat sotilasta, viisi helikopteria ja kaksi Hercules-kuljetuskonetta.

Avustusoperaatiota koordinoivan Syamsul Maarifin mukaan tärkeintä on nyt saada perille lääkkeitä ja moskiittoverkkoja, sillä denguekuume ja muut taudit uhkaavat eloonjääneitä.

Sateita ja tulvia pidetään rajuimpina alueella useisiin kymmeniin vuosiin. Kokonaiset kylät Acehissa ovat jääneet tulvavesien alle viikon kestäneiden rankkasateiden vuoksi. Tulvat ovat tuhonneet myös satoa.

Acehissa surmansa saaneita on ainakin 70. Pohjois-Sumatran maakunnassa 31 ihmisen tiedetään hautautuneen pelkästään yhden maanvyörymän alle.

Pohjoissumatralaisen viranomaisen mukaan rankkasateet alueella ovat jatkuneet, ja uudet maanvyörymät uhkaavat aluetta lähipäivinä.

Indonesian varapresidentti Jusuf Kalla on pitänyt laittomia hakkuita yhtenä tuhotulvien syynä ja luvannut, että hallitus lisää ponnisteluja istuttaa takaisin metsää.

(MTV3-STT-AFP-AP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.