Mainos

Pönkä heittäytyi juristiksi – vaatii valtiolta jättikorvauksia

Helsingin käräjäoikeudessa käsiteltiin tänään raa’asta paloittelumurhasta ja petoksista tuomitun Markus Pasi Pöngän tuoreimpia syytteitä.

Miestä syytetään kesäkuussa tapahtuneen vangin karkaamisen lisäksi kahdesta väärennyksestä ja törkeästä petoksesta vuosien 2008 ja 2009 aikana.

Lakitermit ja oikeuskiemurat tunteva Pönkä käytti oikeussalissa useita puheenvuoroja ja yllätti käsittelyn lopussa vaatimalla valtiolta korvauksia yhteensä 4200 euroa hänelle aiheutuneesta työstä, muun muassa syytteisiin tutustumisesta, pääkäsittelystä ja todistelun hankkimisesta.

Syyttäjä Antti Simolan mielestä luetellut tehtävät kuuluvat oikeusavustajalle, eikä näin hyväksynyt Pöngän vaatimuksia.

Pöngän avustaja, oikeustieteen kandidaatti Marko Virran mukaan roolijako on selvä, vaikka Pönkä heittäytyykin aika-ajoin itsensä avustajaksi.

– Hän on älykäs kaveri ja halusi esittää mielipiteensä. Hän on innokas oikeustieteen harjoittelija omalla tavallaan, Virta sanoi.

Pönkä on tavoitellut useasti opiskelupaikkaa oikeustieteellisestä tiedekunnasta. Viime kesäkuussa pääsykokeisiin matkanneen Pöngän suunnitelmat kuitenkin muuttuivat ja hän karkasi vankikuljetuksesta. Oikeudessa hän perusteli pakoaan sairaudella.

Lisää talousrikossyytteitä

Helsingin hovioikeus langetti Pöngälle neljän vuoden vankeustuomion vuonna 2010 niin sanotussa valelaskutusjupakassa. Tuomio tuli seitsemästä törkeästä petoksesta, kahdesta rekisterimerkintärikoksesta ja ampuma-aserikoksesta.

Tänään käräjäoikeudessa käsiteltiin kahta väärennöstä, joissa toisessa Pöngän väitetään valmistaneen väärän 150 000 euron velkakirjan ja toimittaneen sen haastehakemuksen liitteenä Jämsän käräjäoikeuteen. Velkakirja johti yksipuoliseen tuomioon ja siksi Pönkää syytetään myös törkeästä petoksesta.

Lisäksi 28-vuotiasta Pönkää syytetään lainasopimukseksi nimetyn asiakirjan väärentämisestä, joka johti riita-asian oikeudenkäyntiin Helsingin käräjäoikeudessa ja hovioikeudelle tehtyyn valitukseen.

Pönkä kiistää syytteet väärennöksistä ja törkeästä petoksesta. Puolustuksen mukaan kyse on ollut todellisista asiakirjoista ja velkasuhteista.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.