Mainos

Pommiuhka estää vappumarssit Sri Lankassa

Sri Lankan viranomaiset pelkäävät, että juhlatapahtumat houkuttelisivat paikalle itsemurhaiskujen tekijöitä. Tämän vuoksi maassa on peruttu kaikki vappumarssit.

Sri Lankan pääpuolueet ilmoittivat tänään peruvansa vapunpäivän marssit pommiuhan takia.

Poliitikot päättivät olla järjestämättä joukkokokouksia, kun itsemurhaisku tappoi tiistaina kymmenen ihmistä armeijan päämajassa maan pääkaupungissa Colombossa.

- Vetosimme kaikkiin puolueisiin, jotta ne luopuisivat tänä vuonna vappumarsseistaan. Se ei ole määräys vaan perustuu vapaaehtoisuuteen ja yhteisymmärrykseen, huomautti toimeenpanoministeri Keheliya Rambukwella.

Vappuun oli ehditty valmistautua koristelemalla ja rakentamalla esiintymislavoja Colombon keskustaan, mutta korokkeet purettiin pois kaikessa hiljaisuudessa ennen maanantaita. Marsseille on osallistunut yleensä kymmeniätuhansia ihmisiä.

Verenvuodatus jatkui viikonloppuna pohjoisessa ja itäisessä Sri Lankassa. Sotilas- ja kapinallislähteet sanoivat, että erilleen ajautuneet kapinallisryhmät ottivat yhteen itäisessä Sri Lankassa. Ainakin 18 ihmisen kerrottiin saaneen surmansa.

Tamilien LTTE-järjestön taistelijat hyökkäsivät leireihin, joissa oli sen entisiä jäseniä. LTTE:n mukaan Sri Lankan hallitus tukee järjestöstä irtaantuneita sissejä ja käyttää heitä hyväkseen yrittäessään kukistaa tamilitiikereitä. Hallitus pitää puolestaan LTTE:n epäilyjä tuulesta temmattuina.

"Kova isku armeijalle"

- Tämä oli kova isku puolisotilaallisille joukoille ja Sri Lankan armeijalle. Olemme polttaneet leirit ja suuren määrän Sri Lankan armeijan toimittamia aseita ja ammuksia, iloitsi LTTE:n edustaja S. Puleedevan.

Taisteluita käytiin lähellä Welikandan kaupunkia, missä LTTE:stä eronneen päällikön Karuna Ammanin epäillään olevan. Karunalla on mukanaan tiettävästi viitisensataa sissiä.

Sri Lankan asevoimat vahvisti, että LTTE:n ja Karunan joukot olivat ottaneet yhteen viidakossa, joka ei ole minkään osapuolen hallinnassa. Sotilaat kuitenkin kiistivät puuttuneensa tamilien keskinäiseen ammuskeluun ja avanneensa tulen tamilitiikereitä kohti, kuten LTTE oli syyttänyt.

Kuluneet kolme viikkoa ovat olleet verisimpiä sitten vuoden 2002 tulitauon. Yli 120 ihmisen uskotaan saaneen surmansa tamilikapinallisten hyökkäyksissä, hallituksen vastaiskuissa ja mellakoissa. Kuolleita voi olla myös huomattavasti arvioitua enemmän.

Sri Lankan hallituksen ja LTTE:n rauhanneuvottelut ovat toistuvasti lykkääntyneet. Tamilitiikerit vaativat viime helmikuussa Sveitsissä käydyissä keskusteluissa, että hallituksen joukot riisuvat Karunan taistelijat aseista ennen seuraavaa tapaamista.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.