Pommisarja herätti keskustelun räjähteiden saannista

Viime päivien pommisarja on herättänyt kysymyksiä räjähteiden saannista. Räjähteitä katoaa sääntelystä huolimatta vuosittain satoja kiloja. Poliisi on löytänyt laittomia räjähteitä usein huumeratsioiden yhteydessä.

Räjähteitä kuluu Suomessa vuosittain parikymmentä miljoonaa kiloa. Tästä katoaa vääriin käsiin "hyvinä vuosina" satoja kiloja, huonoina tuhansia. Räjähteet ovat sinänsä halpoja, mutta tuhotöiden hinta, henkilövahinkojen lisäksi, nousee helposti miljooniin.

- Jos mietitään näitä viimeaikaisia tapahtumia, niin esimerkiksi tällä Jyväskylän talolla on varmasti jonkin verran hintaa, Myyrmannista puhumattakaan, joka maksoi miljoonia. Tällä tavalla näistä räjähdyksistä koostuu vuositasolla aika paljon kuluja, kertoo pommiryhmän johtaja Markus Heiskanen Helsingin poliisista.

Suurin osa varastetuistakin räjähteistä päätyy louhostoimintaan. Tätä tukee myös varastoinnin vaikeus. Siviili-räjähteideiden parasta ennen -aika umpeutuu yleensä alle vuodessa. Räjähteitä löytyy kuitenkin usein myös huumeratsioissa.

-Aseet tai räjähteet - ne ovat keino käyttää valtaa, uhata toista ja aiheuttaa pelkoa. Räjähde tai pommi on ehkä näkymättömämpi pelote jo sanana, sen ei tarvitse näkyä niin kuin aseen, Heiskanen arvioi.

Räjähteiden käsittelyyn vaaditaan Suomessa panostajan tutkinto. Käytäntö vaikeuttaa räjähteiden saantia ja samalla estää myös uteiliaisuuskokeilut.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 06.09.2003).

Lue myös:

    Uusimmat