Mainos

Pommipostia, räjähdetynnyreitä, vaarallista lentorahtia - MTV3 listasi iskut ja yritykset

Poliisi on selvittänyt viimeisen kahden viikon aikana lukuisia pommi-iskuja ja iskuyrityksiä eri puolilla maailmaa. Erikoista tilanteessa on se, että suuri osa pommeista on löydetty Euroopasta. Osalla pommeista olisi saatu aikaan suurta vahinkoa, osa olisi räjähtäessään lähinnä säikäyttänyt.

Tässä lista pommi-iskuista ja -yrityksistä:

3.11. Italian pääministerin Silvio Berlusconille osoitettu epäilyttävä lähetys paljastuu kirjepommiksi. Kirje oli lähetetty Berlusconille Kreikan Ateenasta ja Kreikka päätti saman tien keskeyttää postinjakselun ulkomaille kahdeksi vuorokaudeksi.

2.11. Saksan liittokanslerille Angela Merkelille osoitettu lähetys paljastuu niin ikään Ateenasta lähetetyksi kirjepommiksi. Asiantuntija-arvioiden mukaan Berlusconille ja Merkelille lähetettyjen pommien tarkoitus ei ollut tappaa ketään.

1.11. - 3.11. Merkelille ja Berlusconille lähetettyjen pommien tapaisia lähetyksiä jää viranomaisten haaviin useita. Pommeja oli lähetetty useiden maiden lähetystöihin Ateenassa. Niitä löydettiin muun muassa Sveitsin, Venäjän ja Bulgarian lähetystöistä. Lisäksi poliisi pysäytti pommilähetyksiä, joiden oli tarkoitus mennä Chilen, Saksan, Meksikon, Belgian ja Hollannin lähetystöihin sekä Ranskan presidentti Nicolas Sarkozylle.

Pakettien lähettäjäksi epäillään kreikkalaista äärivasemmistolaista Synomosia Pyrinon tis Fotias -järjestöä. Suomen Kreikan-suurlähetystöstä arvioidaan, että pommit on rakennettu amatöörimäisesti. Lähetystössä kuitenkin syynätään tuleva posti tarkkaan.

31.10. Pohjois-Irlannin poliisi purkaa oluttynnyriin rakennetun pommin Lurganin kaupungissa. Tynnyrissä oli 40 kiloa räjähteitä ja se oli sijoitettu junasillan alle. Pommista epäillään Irlannin tasavaltalaisarmeijasta IRA:sta eronnutta ryhmää.

31.10. Kymmeniä ihmisiä haavoittuu itsemurhaiskussa Turkin Istanbulin turistialueella. Kukaan ei ilmoittautunut heti iskun tekijäksi, mutta Kurdistanin työväenpuolueen PKK:n sissit ja al-Qaida ovat aiemmin tehneet iskuja kaupungissa. Haavoittuneita oli yhteensä 32, heistä 15 oli poliiseja.

30.10. Ruotsin poliisi pidättää neljä Syyriasta kotoisin olevaa miestä pommi-iskun suunnittelusta epäiltynä. Kaksi miestä vapautettiin pian pidätyksen jälkeen. Miesten epäillään suunnitelleen iskua kauppakeskukseen Göteborgissa.

29.10. Dubain ja Lontoon lentokentillä tutkitaan lentokoneiden rahtia epäilyttävien pakettien takia. Löydetyt pommit oli rakennettu tulostimen mustekasetin sisään ja ne oli rakennettu erittäin ammattimaisesti. Iskuista epäilläänkin al-Qaida-järjestöä. Pommit lähetettiin Jemenistä ja ne oli tarkoitus toimittaa juutalaiskeskuksiin Yhdysvaltain Chicagoon. Lontoossa löydettyä pommia kuljetettiin vain rahtikoneessa, mutta Dubain pommi oli välillä matkustajakoneessa.

27.10. Yhdysvaltain poliisi pidättää terroriepäillyn, jonka uskotaan suunnitelleen iskuja Washingtonin metroon. Miehen epäiltiin etsineen al-Qaida-verkoston jäseniä ja suunnitelleen useita samanaikaisia iskuja.

21.10. Filippiineillä linja-autossa räjähtänyt pommi surmaa yhdeksän ihmistä ja kymmenkunta haavoittuu. Bussiyhtiö oli saanut ennen iskua useita kiristyskirjeitä. Iskusta epäiltiin Mindanaon saarella toimivaa aseellista ryhmää.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.