Mainos

Pomminpurkajan repusta löytyy mm. röntgenlaite

Syrjäinen, ränsistynyt varastorakennus Portlandin satamassa, purjehduskeskus Weymouthin naapurissa. Kivilaiturille rakennettu varasto todennäköisesti odotti puskutraktoria jo 1976, kun "Kotka on laskeutunut"-elokuvan kohtauksia isäntien mukaan kuvattiin siellä. Paikka sopisi edelleen toiseen maailmansotaan sijoittuvan agenttielokuvan tapahtumapaikaksi.

Olympialaisten aikaan se kuitenkin on purjehduksen turvallisuudesta vastaavien pommiryhmien toiminnan keskus. Englannin kuninkaallisen laivaston kutsun myötä avautuu mahdollisuus vilkaisuun turvatoimista.

Suurin osa isännistä on pukeutunut valkoiseen laivaston univormuun ja olkapään poleteissa on kultaa enemmän kuin sinistä. Pommitoiminnan operatiivisella johtajalla on kuitenkin oranssi teepaita ja siniset farkut. 

- Virka-asu, jämerä armeijan mies naurahtaa puolikaareen asettuneelle vierasjoukolle. He ovat sotilasasiamiehiä, lähetystöjen henkilökuntaa ja muita kutsun saaneita.

Aurinkolasipäinen ja leveäharteinen mies selittää. Varmuus syntyy asian osaamisesta. Sitä hänellä on saanut muun muassa pomminprkutyöstä Afganistanissa, jossa huomaamatta jääneet erilaiset pommit vaativat säännöllisesti kuolonuhrjeja.

- Olympiakisat tapahtuvat jatkuvan mediapaineen alla. Epäilyttävä salkku vaatii sadan metrin eristyksen, matkalaukku kahdensadan ja auto vähintään neljänsadan metrin.Emme voi jokaisessa mahdollisessa pommiepäilyssä eristää paikkaa satojen metrien alueelta. Pitää olla toinen ratkaisu.

Ratkaisu on hoitaa epäilyt huomiotta. Operatiivinen johtaja, eli tämä mies, liikkuu kisapikoille tavallisella siviilimallisella Ford Mondeolla ja muutenkin on yleisön joukossa mahdollisimman matalalla profiililla. Jos poliisi saa ilmoituksen vaikkapa epäilyttävästä kassista, hän menee paikalle ja tekee ensianalyysin. Elokuvasta Hurt Locker tuttua raskasta pomminpurkuasua hän ei tässä vaiheessa laita päälle. Sellainenkin on esillä muiden työvälineiden joukossa.

- Lontoon poliisilla on kykyä pommitilanteisiin, mutta Weymouthissa Englannin etelärannikolla poliisilla ei sitä ole. Armeijalla on. Menen paikalle ja katson tilanteen.

Hän esittelee reppuun mahtuvasta kalustostaan esimerkkinä kannettavan röntgenlaitteen, jolla voi tehdä pika-analyysin epäilyttävästä paketista. Varusteita on muitakin.

Pomminpurkaja on siis paikalla aluksi yksin. Mitään eristystä ei siis tässä vaiheessa paikalle järjestetä.

Toimintavaihtoehtoja on kolme.

Ensimmäisessä mallissa pintapuolisessa tarkastuksessa epäilyttävästä paketista ei löydy mitään ja tilanne raukeaa saman tien ilman että kukaan oikeastaan huomaa mitään.

Oranssipaitainen mies kertoo toisen vaihtoehdon.

- Jos paketissa on räjähde ja siinä on selkeä ajastimella tai vastaavalla laukaisumekanismilla varustettu räjähde, yritän purkaa sen saman tien.

Kolmas vaihtoehto on se, että räjähteessä ei ole ajastinta tai välitöntä vaaraa räjähdyksestä

- Silloin vetäydyn paikalta ja poliisin pomminpurkajatiimi hälytetään paikalle. Vaarannan henkeni kenen tahansa takia, mutta en ilman syytä, oranssipaitainen sanoo.

Varsinaisilla ryhmillä on käytössään robotit, joilla pommit voidaan tarvittaessa räjäyttää turvallisesti.

Hän kertoo, että olympiapurjehdusten aikana Weymouthissa pommiepäilyjä on ollut neljä. Kaikki on todettu ensitarkastuksissa turhiksi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.