Mainos

Pommiaalto vavisuttaa Filippiinejä

Filippiinien tuhoisien pommi-iskujen tekijästä ei ole vielä mitään tietoa. Mikään ryhmä ei ole ilmoittautunut ainakin 14 ihmisen hengen vaatineiden iskujen tekijäksi.

Manilan pommi-isku

Ainakin neljätoista ihmistä on kuollut ja lähes sata loukkaantunut pommi-iskujen sarjassa Filippiinien pääkaupungissa Manilassa. Tuhoisin pommi-isku tehtiin ilmaratajunaa vastaan Manilan länsiosassa. Täpötäysi juna oli tulossa juuri asemalle pommin räjähtäessä. Räjähdys surmasi yksitoista ihmistä.

Pomminräjähdyksiä sattui myös Yhdysvaltain suurlähetystön lähellä sijaitsevassa puistossa, bussiasemalla ja lähellä Manilan kansainvälistä lentokenttää. Bussiaseman pomminräjähdyksessä kuoli yksi ihminen. Yksi pommi räjähti lisäksi lähellä Dusit-hotellia juuri kun poliisi oli purkamassa pommia. Yksi poliisi kuoli tässä räjähdyksessä. Mikään ryhmä ei ole ilmoittautunut pommi-iskujen tekijäksi.

Manilan pommijuna

Filippiinien turvallisuusjoukot syyttävät pommi-iskuista kommunistien ja muslimiseparatistien yhteistä liittoutumaa. Poliisi tutkii myös turisteja kaapanneiden Abu Sayyaf -sissien osallisuutta iskuihin.

Presidentti Joseph Estradan mukaan iskut olivat poliittisia ja niiden tarkoituksena on horjuttaa hallitusta ennen kuin hänen lahjusoikeudenkäyntinsä senaatissa alkaa.

Poliisi on ottanut pommi-iskujen vuoksi kuulusteltavaksi kolme ihmistä, joista yhtä epäillään osallisuudesta iskuihin. Räjähdykset sattuivat lähes samanaikaisesti puolilta päivin paikallista aikaa, kello 6 aamulla Suomen aikaa. Iskut aiheuttivat laajaa pelkoa kaupungissa. Pelästyneet ihmiset pysyttelivät kotosalla, ja illan tullessa 12 miljoonan asukkaan Manilan kadut näyttivät lähes autioilta.

Ilmapiiri Filippiineillä on ollut tulehtunut viime aikoina. Maan presidentti Joseph Estradaon syytteessä mm. lahjusten vastaanottamisesta ja asemansa väärinkäytöstä. Filippiinien senaatissa käsiteltävänä oleva syyte saattaa johtaa Estradan erottamiseen. Senaatti jatkaa syytteen käsittelyä ensi tiistaina.

Manilan poliisi puolestaan varoitti äskettäin, että Abu Sayyaf -muslimiryhmä suunnittelee pommi-iskuja joulun aikoihin. Poliisi pidätti viime torstaina Abu Sayyafin tiedottajana julkisuudessa esiintyneen Hector Janjalanin. Häneltä löydettiin poliisin mukaan useita käsikranaatteja ja luonnoksia mahdollisista pommi-iskujen kohteista.
(STT-Reuters-AP-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.