Pommi-iskussa menehtyi 28

Britannian pääministeri Tony Blair sanoi tänään Pohjois-Irlannin lauantaista pommi-iskua "pahuuden räjähdykseksi" ja vannoi, ettei sen takana olevalle pienelle fanaatikkoryhmälle löydy piilopaikkaa.

-Tulevaisuus kuuluu Pohjois-Irlannin kunnon ihmisille. Se ei kuulu rikollisille ja psykopaateille. Joten me jatkamme, Blair sanoi Miradoux'ssa Etelä-Ranskassa ennen kuin hän keskeytti lomansa ja matkusti Pohjois-Irlantiin.

Pommi-iskun kuolonuhrien lukumäärä nousi sunnuntaina 28:een. Heidän joukossaan on ainakin viisitoista ostoksilla ollutta naista lapsineen. Lapsia kuoli yhdeksän. Kuolleiden joukossa oli myös kaksi Espanjan kansalaista. Toinen kuolleista oli lapsi. Lisäksi 13 espanjalaista lasta loukkaantui, kertoi Espanjan ulkoministeriö sunnuntaina. 10-15 vuoden ikäiset lapset olivat Omaghissa kielikurssin järjestämällä päivämatkalla. Espanjan lehdistön mukaan useat loukkaantuneet lapset ovat kriittisessä tilassa.

Nuorin pommin uhreista oli vain 18 kuukauden ikäinen ja räjähdyksessä sai surmansa myös raskaana ollut nainen. Autopommin räjähdyksessä Omaghin liikekeskustassa loukkaantui noin 220 ihmistä, joita hoidettiin koko yön kuudessa sairaalassa. Poliisi sanoi saaneensa varoituksen noin 40 minuuttia ennen räjähdystä ja oli evakuoimassa Omaghin oikeustalon lähellä olevaa aluetta, kun pommi räjähti kaupungin liikealueella satojen metrien päässä. Harhauttavan varoituksen vuoksi ihmisiä evakuoitiin kohti räjähdyspaikkaa.

Blair saapui Belfastin

Britannian pääministeri Blair korosti ennen Ranskasta lähtöään, ettei mitään jätetä tekemättä räjäyttäjien saattamiseksi edesvastuuseen.
-Meidän on oltava vahvoja ja meidän on oltava päättäväisiä ja ja meidän on sanottava, etteivät tämän teon tekijät saa voittaa.

-He ovat pieni ryhmä ihmisiä, pikkuruinen fanaattinen ihmisryhmä. Heillä ei ole poliittista perustaa, heillä ei ole ääniä, heillä ei ole kannatusta Pohjois-Irlannissa. Heillä on vain tämä kyky pahaan, Blair korosti.

Pääministeri Blair aloitti myöhemmin heti Belfastiin saavuttuaan sarjan kriisikokouksia Pohjois-Irlannin poliittisten johtajien sekä Pohjois-Irlannin poliisin päällikön Ronnie Flanaganin kanssa. Flanagan ja Irlannin poliisin päällikkö Pat Byrne ryhtyivät laatimaan kiireellisiä turvallisuussuosituksia, jotka tullaan esittämään Blairille ja Irlannin pääministerille Bertie Ahernille.

Blairin ohjelmassa oli sunnuntaina tapaaminen myös Irlannin tasavaltalaisarmeijan (IRA:n) poliittisen siiven Sinn Feinin johtajien Gerry Adamsin ja Martin McGuinnessin sekä maakuntaparlamentin pääministerin David Trimblen kanssa. Blair oli tiedottajansa mukaan erityisen iloinen siitä, että Sinn Feinin johtajat tuomitsivat pommi-iskun yksimielisesti. Irlannin pääministeri Bertie Ahern kutsui puolestaan viranomaisia kokoon vahvistaakseen turvallisuustoimia.

Kuningatar Elisabet ilmaisi jo lauantai-iltana järkytyksensä Omaghin "kauhistuttavan" pommi-iskun vuoksi ja pyysi välittämään osanottonsa omaisille, loukkaantuneille ja muille kärsineille. Paavi Johannes Paavali tuomitsi pommi-iskun sokean väkivallan terroritekona.

Todellinen IRA iskun takana?

Terrori-iskusta epäiltiin heti jotakin kolmesta katolisesta ääriryhmästä, jotka vastustavat IRA:n 13 kuukautta sitten julistamaa tulitaukoa ja sovintoa protestanttien ja Britannian kanssa. Irlannin pääministeri Bertie Ahearn sanoi olevansa varma siitä, että iskun takana oli Todelliseksi IRA:ksi itseään kutsuva ryhmä. Ahearn lupasi, että hänen hallituksensa tekee kaikkensa murskatakseen tämän IRA:sta irrottautuneen ryhmän, johon kuuluu hänen mukaansa enintään sata jäsentä.

Myös Pohjois-Irlannin poliisipäällikkö Ronnie Flanagan sanoi sunnuntaina, että Todellinen IRA on todennäköisesti iskun takana. Maakunnan poliisi sanoi perustaneensa erikoisjoukot, jotka alkavat jäljittää pommi-iskusta vastuullisia henkilöitä. -Kiveäkään ei jätetä kääntämättä kunnes tuomme nämä ihmiset oikeuden eteen, sanoi Flanagan. Nyt pelätään protestanttisten äärijärjestöjen kostoa. Yksi niistä, Lojalistinen vapaaehtoisjoukko (LVF), luopui väkivaltakampanjastaan vasta viime viikolla.

Kyse on Pohjois-Irlannin väkivaltaisuuksien ajan pahimmasta terrori-iskusta sen jälkeen kun IRA aloitti aseellisen taistelunsa vuonna 1969.

Trimble: Isku olisi voitu välttää

Pohjois-Irlannin maakuntaparlamentin pääministeri David Trimble sanoi, että pommi-isku olisi voitu välttää, jos Irlannin tasavaltalaisarmeija IRA olisi luovuttanut aseensa. IRA ei suostunut luovuttamaan aseitaan, vaikka se allekirjoitti huhtikuussa rauhansopimuksen, jonka tarkoituksena on ollut lopettaa Pohjois-Irlannin väkivaltaisuudet, joissa on saanut surmansa yli 3500 ihmistä.

Sopimus hyväksyttiin kansanäänestyksessä sekä Pohjois-Irlannissa että Irlannin tasavallassa. David Trimble, joka on myös Pohjois-Irlannin suurimman protestanttipuolueen UUP:n johtaja, pyysi tuolloin IRA:lta vakuuksia siitä, että se luovuttaisi aseensa.
(STT-Reuters-AFP)


Lue myös:

    Uusimmat