Mainos

Pommi-iskujen sarja Bangkokissa

Yhdeksän pommia on räjähtänyt eri puolilla Thaimaan pääkaupunkia illan aikana. Ulkoministeriö kehottaa suomalaismatkailijoita välttämään ulkona liikkumista Bangkokissa.

Kaksi ihmistä on kuollut ja kymmeniä haavoittunut pommi-iskujen sarjassa Thaimaan pääkaupungissa Bangkokissa. Haavoittuneista yhdeksän on Thaimaan poliisin mukaan ulkomaalaisia, suomalaisia heidän joukossaan ei ole.

Surmansa saaneet kaksi miestä olivat thaimaalaisia. Ulkomaalaisista haavoittuneista vietiin sairaalaan kaksi brittiä, kaksi serbiä, kaksi unkarilaista ja yksi amerikkalainen. Lieviä vammoja sai lisäksi kaksi muuta unkarilaista, jotka eivät tarvinneet sairaalahoitoa. Ulkomaalaisista haavoittuneista yksi menetti räjähdyksessä jalkansa.

Pommi-iskuja oli yhteensä yhdeksän. Niiden tekijöistä ei ole vielä tietoa. Poliisin mukaan iskuilla ei näyttänyt olevan kytkentöjä muslimienemmistöisen Thaimaan eteläosan väkivaltaisuuksiin.

Pommit räjähtivät kahdessa sarjassa

Aluksi Bangkokissa räjähti seitsemän pommia noin tunnin kuluessa. Vasta muutamia tunteja myöhemmin räjähti kaksi uutta pommia, joiden räjähdyksessä loukkaantui 6-8 ulkomaalaista.

Ensimmäisten pomminräjähdysten jälkeen Bangkokin kaduille ilmaantui runsaasti turvallisuuspoliiseja. Bangkokin kuvernööri peruutti virallisen uudenvuoden juhlan keskustan kauppakeskuksessa, ja poliisi kehotti ihmisiä pysymään kotonaan ja välttämään uudenvuoden juhlia, koska pommi-iskuja saattoi tulla lisää.

Sotilaiden valtaan nostama pääministeri Surayud Chulanont kutsui maan koolle sotilasjohtajat ja sisäministerin pommi-iskujen jälkeen. Silminnäkijät kertoivat nähneensä ihmisten heittävän kranaatteja ennen räjähdyksiä.

Iskuista epäiltiin aluksi muslimikapinallisia, jotka ovat käyneet sissisotaa maan eteläosassa jo kolmen vuoden ajan.

- En usko, että etelän militanteilla on mitään tekemistä asiassa, sanoi Thaimaan varapoliisikomentaja Achiravit Supanpasat.

Pommi-iskuja tapahtuu lähes päivittäin Thaimaan kolmessa eteläisessä maakunnassa Yalassa, Narathiwatissa ja Pattanissa. Näiden kolmen maakunnan väestön enemmistö on muslimeja.

Toisena mahdollisuutena on esitetty, että pommi-iskut ovat vastaus syyskuun sotilaskaappaukseen, jolla syrjäytettiin pääministeri Thaksin Shinawatra. Bangkokin lähellä on viime kuukausina ollut useita tuhopolttoja, ja niistä on epäilty Thaksinin tukijoita. Nämä ovat kiistäneet epäilyt.

Suomalaisia kehotetaan välttämään ulkona liikkumista

Ulkoministeriö kehottaa suomalaismatkailijoita välttämään ulkona liikkumista pommi-iskujen vuoksi. Ministeriö neuvoo suomalaisia pysymään kotonaan ja hotelleissaan.

Hallinnollinen ulkoasiainsihteeri Pirkko Kaikkonen Suomen Bangkokin-suurlähetystöstä kertoo, että julkiset tilaisuudet on Bangkokissa peruutettu iskujen vuoksi ja katuosuuksia on suljettu. Pommit ovat kaikkiaan hiljentäneet uudenvuoden juhlintaa koko kaupungissa.

Kaikkosen mukaan Thaimaassa on yhteensä ainakin noin 5000 suomalaista, joista suurin osa pakettimatkalaisia. Bangkokissa parhaillaan olevien määrästä ei ole tietoa.

Kaupungissa olevat suomalaiset ovat pysyneet Kaikkosen mukaan toistaiseksi rauhallisina, eikä lähetystöön ole tullut kyselyitä pommi-iskuista.

Myös ainakin Yhdysvallat ja Britannia ovat kehottaneet Bangkokissa olevia kansalaisiaan pysyttelemään sisätiloissa ja välttämään väenkokouksia.

(MTV3-STT-AP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.