Mainos

Pommi-isku surmasi kaksi ihmistä Gazassa

Kaksi israelilaista kuoli ja yhdeksän haavoittui koulubussin tielle asetetun pommin räjähdettyä Gazan kaistalla varhain aamulla. Surmansa saaneet olivat aikuisia, mutta haavoittuneiden joukossa oli myös lapsia. Ainakin kahden haavoittuneen kerrottiin olevan kriittisessä tilassa. Israelin pääministeri Ehud Barak sanoi lausunnossaan olevansa syvästi järkyttynyt tapauksesta. Pääministerin avustaja Gilad Sher sanoi pommi-iskun olleen julmuudeltaan sitä luokkaa, että se vaatii vastausta Israelin hallitukselta.

Turvallisuusneuvosto kokoontui aamupäivällä hätäistuntoon pohtimaan tarkemmin vastatoimia. Pommi-isku aiheutti Israelissa myös sisäpoliittista liikehdintää, kun ääriortodoksinen puolue Shas ilmoitti vetävänsä parlamentaarisen tuen Barakin vähemmistöhallitukselta, mikäli pääministerin neuvottelut eivät johda laajapohjaisen hätätilahallituksen syntyyn lähipäivien aikana. Shas erosi hallituksesta viime heinäkuussa vastalauseeksi Camp Davidissa pidetyille rauhanneuvotteluille.

Kolme ryhmää ilmoittautui tekijäksi

Kolme eri ryhmää ilmoittautui maanantaina pommi-iskun tekijäksi. Aiemmin tuntematon Al Aksan marttyyrit -niminen ryhmä otti yhteyttä uutistoimisto AFP:hen ja ilmoittautui hyökkäyksen tekijäksi. Uutistoimisto Reuters puolestaan sai ilmoituksen, jonka mukaan iskun oli tehnyt Syyriasta käsin toimiva radikaalin palestiinalaisryhmän Omar al-Mukhtar -iskujoukko. Joukko kuuluu Fatah Kansannousu -ryhmään, joka on irtaantunut Jasser Arafatin johtamasta Fatah-järjestöstä.

Kolmas ilmoitus tuli "Hizbollah Palestiina" -nimiseltä aiemmin tuntemattomalta ryhmältä. Israelin armeija sanoi pitävänsä Arafatin johtamaa palestiinalaisten itsehallintoa vastuussa tapahtuneesta. Armeijan edustajan mukaan palestiinalaisjohto on "näyttänyt vihreää valoa" terroristeille. Palestiinalaisten itsehallintoviranomaiset kuitenkin kiistivät kaikki yhteydet pommi-iskuun ja sanoivat aloittavansa tutkimukset tapahtuneesta.

Juutalaissiirtolaiset vihattuja

Räjähdys tapahtui aamuseitsemältä lähellä Gazan eteläosassa sijaitsevaa Kfar Daromin juutalaissiirtokuntaa, kun kranaatti räjähti koululaisia kuljettaneen bussin edessä. Bussilla oli armeijan saattajat ja se oli varustettu panssarikilvillä, mutta räjähdys oli kyllin voimakas repimään auton kylkiin reikiä ja vahingoittamaan matkustajia.

Monet palestiinalaiset pitävät Israelin miehittämillä alueilla asuvia juutalaissiirtolaisia laillisena kohteena terrori-iskuille. Siirtolaisia myös vihataan ja pelätään, koska jotkut heistä ovat käyttäytyneet väkivaltaisesti palestiinalaisia kohtaan. Gazan ja Länsirannan alueilla asuu noin 200000 juutalaissiirtolaista yhteensä 145 siirtokunnassa. Maanantain pommi-isku nosti viime viikkojen väkivaltaisuuksissa kuolleiden määrän 243:een. Suurin osa uhreista on palestiinalaisia.
(STT-Reuters-AFP-AP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.