Pommi-isku surmasi Afganistanissa

Sotilastukikohdan ulkopuolella tehdyssä itsemurhaiskussa kuoli 14 ihmistä. Räjähdyshetkellä tukikohdassa oli myös suomalaisia rauhanturvaajia.

Afganistanissa 14 ihmistä on saanut surmansa itsemurhaiskussa. Isku tehtiin lähellä amerikkalaistukikohtaa, jossa Yhdysvaltain varapresidentti Dick Cheney on vierailulla. Tukikohdan porttien lähellä tapahtuneen räjähdyksen jälkeen tukikohta julistettiin hälytystilaan hyökkäyksen takia.

Cheney selvisi iskusta säikähdyksellä. Varapresidentti kiskaistiin pommisuojaan heti iskun jälkeen.

- Minut vietiin suhteellisen lyhyeksi aikaa läheiseen pommisuojaan, Cheney kertasi tapahtumia.

Ääri-islamilainen Taleban-järjestö on ilmoittanut olevansa vastuussa pommi-iskusta.

Räjähdyshetkellä tukikohdassa oli käymässä kymmenen suomalaista rauhanturvaajaa. Suomalaiset olivat kuitenkin sisällä tukikohdassa eikä kukaan heistä saanut vammoja, kertoi suomalaisten tiedotusupseeri Elli Flén sähköpostitse uutistoimisto STT:lle.

Cheney vakuutti Yhdysvaltain tukea Karzaille

Pian pommi-iskun jälkeen varapresidentti Cheney siirtyi tukikohdasta Kabuliin, missä hän neuvotteli presidentti Hamid Karzain kanssa.

Keskusteluissa Cheney vakuutti presidentti Karzaille, että amerikkalaisjoukot jäävät Afganistaniin niin kauaksi aikaa kuin heitä tarvitaan. Karzain kanslian mukaan Yhdysvallat on sitoutunut erityisesti valtiollisten elinten kehittämiseen ja asevoimien ja poliisin aseistamiseen.

Yhdysvalloilla on tällä haavaa noin 27 000 sotilasta Afganistanissa.

Myös Britannia ilmoitti eilen vahvistavansa joukkojaan 1400 sotilaalla, minkä jälkeen brittijoukkoja on maassa 7700.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Lue myös:

    Uusimmat