Mainos

Pölypunkit hävinneet suomalaisten sängyistä

Pölypunkit ovat lähes täysin kadonneet suomalaisten makuuhuoneista. Sukupuuton taustalla ovat nykyiset keinokuituiset peti- ja vuodevaatemateriaalit, jotka ovat punkkien kannalta erittäin huonoja kasvualustoja. Myös huoneistojen kuiva ilma on koitunut pölypunkkien kohtaloksi.

- Nykyisin pölypunkkeja on lähes mahdoton löytää edes tutkimuskäyttöön. Vuosien varrella meille (Oulun yliopiston eläinmuseoon) ei ole tuotu ainuttakaan pölypunkkia näytteeksi, hyönteistutkija Juhani Itämies Oulun yliopistosta selvittää.

Itämiehen oman arvion mukaan suomalaiskodeissa pölypunkkeja on tavattu viimeksi sodan jälkeisinä vuosina, jolloin vuoteissa oli vielä jouhipatjoja ja talot olivat nykyistä hatarampia.

Itämies on tutkinut ja etsinyt pölypunkkeja muun muassa useista oululaisista päiväkodeista. Hän kertoo, että muutama vuosi sitten kerätyistä näytteistä pölypunkkeja ei löytynyt.

- Keräsimme näytteitä päiväkotien sängyistä, joissa lapset nukkuvat päivittäin. Vaikka yksi päiväkodeista oli verrattain pölyinen paikka, yhdestäkään näytteestä pölypunkkeja ei löydetty, Itämies kertoo.

Pölypunkki on ollut hyvä pelote

Suomalaisille on jo vuosia opetettu, että petivaatteet pitää tuulettaa ja puhdistaa hyvin juuri pölypunkkien vuoksi. Itämiehen mukaan nämä opetukset perustuvat pelkkään uskomukseen.

- Ehkä tämä on jossain määrin pölynimuri- ja vuodevaatekauppiaiden myyntikikkaa. Totuus on kuitenkin se, etteivät suomalaiset vietä öitään pölypunkkien täyttämissä vuoteissa, tutkija nauraa.

Pölypunkkivaaran liioitteluun uskotaan myös Marttaliitossa. Epämiellyttävillä pölypunkeilla on saatu laiskat siivoojat liikkeelle.

- Täytyyhän se myöntää, että pölypunkki on ollut hyvä pelote, jolla ihmiset on saatu pitämään parempaa huolta petivaatteistaan. Jos niitä olisi ollut enemmän, niin olisivathan ihmiset oireilleet enemmän, Marttaliiton kehittämispäällikkö Teija Jerkku sanoo.

Tutkimustuloksesta huolimatta ei Jerkku eikä Itämies suosittele, että vuoteet jätettäisiin vähemmälle puhdistukselle. Vaikka pölypunkkeja ei ole, pölyä sänkyihin kertyy yllin kyllin.

- Tästä tuloksesta huolimatta vuodevaatteet tarvitsevat yhä säännöllistä pesua ja tuuletusta, Jerkku sanoo.

Asiasta kertoi Yle tänä aamuna.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.