Mainos

Polttopullot lentävät ja kyynelkaasu virtaa – miksi kansa protestoi kaduilla eri puolilla maailmaa? Tutkijan mukaan vasemmiston ja oikeiston vanhat keinot eivät enää toimi

10:18

Eri puolilla maailmaa puhjenneissa levottomuuksissa on yhdistäviä tekijöitä, sanoo protestiaaltoihin perehtynyt tutkija Thomas Wallgren.

Hongkong, Barcelona, Moskova, Beirut, Santiago, Pariisi ja niin edelleen. Osin väkivaltaisiksi yltyneitä mielenosoitusaaltoja on viime viikkoina ja kuukausina nähty runsaasti eri puolilla maailmaa.

Vaikka mielenilmausten syyt vaihtelevat, protestiaaltoihin perehtyneen tutkijan mukaan niissä on myös yhdistäviä tekijöitä.

– Taustalla ovat isot, globaalit kriisit, jotka ovat yhtäaikaisia ja monimutkaisia. Meillä on finanssijärjestelmän kriisi ja ilmastokriisi. Sen lisäksi tulevat muuttoliikkeet, jotka sekä rikkovat lähtömaita että aiheuttavat levottomuutta niissä maissa joihin muutetaan, Helsingin yliopiston filosofian professori Thomas Wallgren sanoo.

Wallgrenin mukaan nämä kriisit ravistelevat tavalla tai toisella kaikkia maailman mantereita ja maita sekä aiheuttavat pelkoa, pettymyksiä ja levottomuutta. Seurauksena on protesteja, joita on helppo lietsoa sosiaalisen median kautta.

"Järjenkäytölle yhä vähemmän tilaa"

Protesteja selittävät Wallgrenin mukaan osaltaan ihmisten turhautuminen poliittisen päätöksentekojärjestelmän tehottomuuteen ja kokemus siitä, että suuria muutoksia on vaikea ymmärtää. Tämä luo otollista maaperää tunteiden ylivallalle.

Wallgrenin mielestä oikeiston ja vasemmiston vanhat keinot eivät tällä hetkellä toimi.

– Oikeisto luottaa markkinavoimiin ja vasemmisto valtioihin ja kansainvälisiin järjestelmiin. Kummatkin edellyttävät, että ihminen ymmärtää maailmaa ja toimii markkinoilla tai kansalaisena rationaalisesti, ymmärtäen valintojensa seurauksia. Toisin sanoen maailman kriisien ratkaisu vaatisi vahvaa järjen käyttöä, mutta järjenkäytölle on yhä vähemmän tilaa, Wallgren sanoo.

Hänen mielestään ratkaisun avaimia voisi etsiä mittakaavan pienentämisestä siellä, missä se on mahdollista.

– Vähennetään riippuvuutta niistä asioista, joita on vaikea ymmärtää. Pitäisi enemmän luottaa paikalliseen, omaehtoiseen toimintaan. Jos kulttuurimme, taloutemme, tekniikkamme ja politiikkamme olisivat paikallisempia, voisimme ymmärtää toisiamme ja maailmaa paremmin, Wallgren uskoo.

Aiheesta lisää yllä olevalla videolla.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja