Mainos

Polttopullojen käyttö viittaa makasiinikahakan suunnitelmallisuuteen

Poliisitutkimusten mukaan makasiineilla oli vappuyönä enimmillään parisataa henkeä, mutta vain pieni osa osallistui väkivaltaisuuksiin.

Helsingissä vappuyönä mellakoineet olivat liikkeellä varsin moninaisissa tarkoituksissa. Poliisin mukaan osa rettelöitsijöistä halusi vallata purkamista odottavat VR:n makasiinit kun taas toiset tulivat paikalle polttamaan rakennukset. Muutamat hamusivat varta vasten käsikähmään viranomaisten kanssa.

Valtaosa paikalla olleista 200-300 ihmisestä oli tavallisia vapun juhlijoita, jotka olivat vain pitämässä hauskaa. Rikoksista epäillään kymmeniä ihmisiä, joista liki kahdenkymmenen henkilöllisyys on poliisin tiedossa. Rikosnimikkeitä ovat henkilöstä riippuen virkamiehen väkivaltainen vastustaminen ja törkeän tuhotyön yritys. Epäillyistä 11 otettiin kiinni tapahtumapaikalta Helsingin keskustasta maanantain vastaisena yönä ja pidätettiin. Kuusi nuorta pääsi tänään vapaaksi, joten virkavallan suojiin jäi vielä viisi ihmistä. Heidän osaltaan mahdollisista vangitsemisesityksistä päätetään huomenna.

Osa osallistui mielenosoitukseen

Tällä haavaa näyttää siltä, ettei kahakan takaa löydy yhtä tiettyä joukkoa. Osa epäillyistä osallistui aiemmin vapunaattona pidettyyn mielenosoitukseen, jossa vastustettiin pätkätöitä ja globalisaatiota. Varsinaisista mellakan alullepanijoista ei kuitenkaan ole varmuutta.

Rikosylikomisario Kari Tolvasen mukaan yksi nyt pidätettynä olevista on saattanut toimia jonkinlaisena porukan innostajana.

- Hänen toimintansa on voinut olla vähän aktiivisempaa kuin muiden.

Poliisi kuulusteli tiistaina pariakymmentä ihmistä. Joukossa oli sekä epäiltyjä että todistajia.

Mellakan suunnitelmallisuudesta ei saatu varmaa näyttöä, vaikkakin esimerkiksi polttopullojen käyttö siihen viittaa. Epäillyt ovat 17-30-vuotiaita eteläsuomalaisia miehiä ja naisia. Osa heistä on poliisille entuudestaan tuttuja pienehköjen rötösten yhteydestä.

Poliisien vammat lieviä

Vappuyön rähinöissä loukkaantui useita poliiseja ja palomiehiä. Tulipaloja sytyttäneet nuoret yrittivät estää sammutustöitä muun muassa käymällä letkujen kimppuun. Lisäksi he heittelivät viranomaisia kivillä, pulloilla ja rakennuksista irti revityillä laudoilla.

Tolvasen mukaan vammat olivat lähinnä mustelmia ja haavoja. Paikalla olleita poliiseja ja palomiehiä ei vielä tänään ehditty kuulla.

Tuli sai roihuta makasiinien pihalla pitkälle aamuyöhän asti. Palokunta sammutti palon neljän aikaan, kun liekit alkoivat lähestyä rakennuksia. Alueella oli myös räjähdysvaara tuleen heitetyn kaasupullon takia.

Vanhanen: Mellakointi kitkettävä heti pois

Myös pääministeri Matti Vanhasen mukaan VR:n makasiinien tapahtumat olivat pahinta vuosikymmeniin.

- Ehkä tämä kansainvälisessä mittakaavassa oli vaatimaton, pienen ryhmän aiheuttama, mutta minusta Suomessa kannattaa kitkeä tällainen pois ja ottaa tämä tutkinta viimeisen päälle, sanoo Vanhanen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.