Mainos

Polttopuista jo pulaa Etelä-Suomessa

Kylmä talvi on lisännyt polttopuiden kysyntää. Kuiva puu uhkaakin jo loppua varsinkin Etelä-Suomessa, sillä polttopuiden toimittajat eivät ole varautuneet pitkään pakkastalveen.

Kova kysyntä yllätti muun muassa vihtiläisen Klapitehtaan, joka on toimittanut polttopuuta asiakkaille kolmanneksen enemmän kuin vuosi sitten.

- Nehän viedään suorastaan käsistä, sanoo lämpöyrittäjä Tommi Lönnrot.

Syksyllä pihaan varatut puut loppuivat jo helmikuussa, vaikka niiden piti riittää pitkälle kesään. Saha ei kuitenkaan vaiennut, sillä pohjoisessa puuta riittää ja rekat kulkevat.

- Minulla on suora linja tuolta Kainuusta. Sieltä saa puuta kuulemma niin paljon kuin sitä menee, toteaa Lönnrot.

Puupula onkin varsin paikallinen, lähinnä Etelä-Suomen kaupunkien ongelma. Paine tuntuu myös takkoja ja uuneja myyvissä yrityksissä, jotka saavat jatkuvasti yhteydenottoja kuluttajilta.

- Ihmiset etsivät uusia polttopuun toimittajia, kun tutulla toimittajalla ei olekaan enää myytävää, kertoo Tulisija- ja savupiippuyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Juha Sivonen.

Yhdistys ei ole ryhtynyt puunvälittäjäksi, mutta se on kerännyt nettisivuilleen (www.tsy.fi) listan polttopuun myyjistä.

Polttopuun hinnat nousseet kysynnän myötä

Kova kysyntä on nostanut hintoja arviolta 10-15 prosenttia: esimerkiksi kuiva irtokuutio koivusta pilkottua saunapuuta maksaa 45-60 euroa. Kuljetusmaksu vaihtelee, esimerkiksi euron kilometriltä tai kympin motilta.

Keskimäärin suomalaisissa pientaloissa poltetaan puuta viisi pinokuutiometriä eli noin 12 irtokuutiota. Puun polttaminen on lisääntynyt Metlan selvityksen mukaan liki kymmenen prosenttia seitsemässä vuodessa. 1960-luvun huippuvuosina puuta poltettiin kaksinkertainen määrä nykyiseen verrattuna.

Vaikka säätiedotus povaa jo suojasäätä, puulämmityksen sesonki jatkuu vielä ainakin kuukauden. Kylmää takkaa tuijottavilta asiakkailta yrittäjä toivoo nyt hieman kärsivällisyyttä.

- Semmoinen viikon varotusaika on ihan kohtuullinen, sanoo Lönnrot.

Katso Leea Ollikaisen juttu (Kymmenen uutiset 24.2.2010)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.