Mainos

Polttoaineet kiihdyttivät inflaatiota joulukuussa

Tilastokeskuksen mukaan inflaatio eli kuluttajahintojen vuosimuutos oli joulukuussa 2,0 prosenttia, kun se vielä marraskuussa oli 1,6 prosenttia. Inflaatiota nopeutti erityisesti bensiinin ja kevyen polttoöljyn kallistuminen.

Vaitelias tankkaaja

Vuoden 1999 keskimääräinen inflaatio oli 1,2 prosenttia. Bensiinin ja kevyen polttoöljyn suora vaikutus inflaatioon oli joulukuussa yhteensä 1,0 prosenttiyksikköä. Asuntojen kallistuminen nosti inflaatiota 0,3 ja vuokrien nousu 0,2 prosenttiyksikköä. Kuluttajahintojen vuosimuutosta hillitsi edelleen asuntolainojen sekä kulutusluottojen korkojen lasku, Myös kahvi, matkapuhelut sekä mikrotietokoneet halpenivat.

Marraskuusta joulukuuhun kuluttajahinnat nousivat 0,4 prosenttia. Tähän vaikutti erityisesti valmismatkojen sekä bensiinin ja kevyen polttoöljyn kallistuminen. Myös asuntolainojen ja kulutusluottojen korot nousivat.

Yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin mukaan EU-maiden inflaatio oli marraskuussa 1,5 prosenttia, kun se vielä lokakuussa oli 1,3 prosenttia. Emu-maissa kuluttajahinnat nousivat vuodessa 1,6 prosenttia. EU-maiden nopein inflaatio oli marraskuussa Irlannissa, jossa hinnat nousivat 3,0 prosenttia. Hitainta inflaatio oli Ruotsissa, jossa hintojen nousu jäi 0,8 prosenttiin.

Joulukuussa Suomen yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin pisteluku oli 104,9 ja vuosimuutos 2,2 prosenttia. Marraskuusta joulukuuhun indeksi nousi 0,3 prosenttia. Tilastokeskuksen haastattelijat keräävät kuluttajahintaindeksiä varten yli 50 000 hintatietoa noin 2000 liikkeestä aina kuukauden puolivälissä. Lisäksi noin 600 hintatietoa kerätään keskitetysti.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.