Mainos

Polttoaineen hinta yhä korkealla

Bensiinin hinta ei ole palannut hirmumyrsky Katrinaa edeltävälle tasolle. Internet-vertailun mukaan halvimmillaan polttoainetta saa nyt Järvenpäästä, missä litra bensiiniä maksaa 1,277 euroa.

Polttoaineen hinta pysyttelee edelleen korkealla. Bensalitra maksaa 3-5 senttiä enemmän kuin ennen hinnat pilviin sinkauttanutta hirmumyrsky Katrinaa. Viimeviikkojen hintahuipusta on kuitenkin tultu jo selvästi alaspäin.

- Tällä hetkellä bensan keskihinta on 1,35-1,37 euron luokkaa, kun se korkeimmillaan oli reilusti yli 1,40 euroa, Suomen bensiinikauppiaiden liiton hallituksen puheenjohtaja Jarmo Törmälä arvioi STT:lle.

Pahimmillaan polttoaineen litrahinta käväisi paikoin jopa 1,60 euron tuntumassa.

Polttoaine.net -internetpalvelun mukaan hinta vaihtelee yhä alueittain. Sivuston halvin hinta löytyi Järvenpään Nex-asemalta, missä litran 95-oktaanista bensiiniä sai 1,277 eurolla. Myös Hämeenlinnan seudulla bensaa myytiin jo 1,30 euron litralta. Kallein bensiini taas löytyi Ivalon Shelliltä, missä vastaava litrasta joutui maksamaan 1,439 euroa. Muuallakin Pohjois-Suomessa bensalitrasta saatettiin rokottaa yhä yli 1,40 euroa.

Törmälä uskoo polttoaineen hinnan laskevan vielä tässä kuussa samalle tasolle, jolla se oli ennen Meksikonlahden öljynjalostamoja koetellutta Katrina-myrskyä.

- Kuun loppuun mennessä litrahinta on varmastikin jo laskenut 1,30-1,32 euron tuntumaan, hän arvioi.

Hinta putoaa odotettua hitaammin

Raakaöljyn hinta on laskenut tasaisesti siitä lähtien, kun varmuusvarastot päätettiin vapauttaa. Tähän mennessä hinnanlasku ei ole kuitenkaan näkynyt Törmälän mukaan kuluttajahinnoissa odotetussa määrin.

- Samaan aikaan, kun raakaöljyn hinta on laskenut, euro on heikentynyt. Sen vuoksi polttoaineen hinta ei ole laskenut yhtä nopeasti kuin voisi olettaa. Toisaalta tämä on hyvä, jottei heti perään saada uutta yllätystä, Törmälä toteaa.

Viimeisen puolen vuoden aikana raakaöljyn hinta on kivunnut ylöspäin, mutta Törmälä odottaa suunnan kääntyvän. Alan yleinen käsitys on hänen mukaansa, että raakaöljyn hinta laskee tulevaisuudessa tasaisen maltillisesti.

- Raakaöljyn tynnyrihinta on miltei tuplaantunut viimeisen vuoden aikana. Jos katsotaan tilastoja viimeisen kymmenen vuoden ajalta, öljyn hinta ei ole koskaan pysytellyt näin korkealla kovin pitkään. Se on kyllä saattanut käydä ajoittain katastrofien jälkeen ylhäällä, mutta tullut sieltä sitten pikkuhiljaa alaspäin. Tilanne säikäytti varmasti myös öljyntuottajat. Maltillinen hintakehitys on heidänkin kannaltaan parempi kuin äkillinen rikastuminen, Törmälä arvelee.

Internetissä on hintapiikistä alkaen kerätty adressia, jossa vaadittiin bensaveron laskemista. Tähän iltaan mennessä adressin oli allekirjoittanut miltei 19 000 ihmistä. Vetoomus on tarkoitus postittaa huomenna pääministeri Matti Vanhaselle.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.